1515
Annons

Trumps tweet slår mot svenska bolag

Donald Trump ändrade i helgen överraskande sin inställning till den kaxiga kinesiska telekomjätten ZTE, som befinner sig på randen till kollaps efter den amerikanska bannlysningen. 

Det är dåliga nyheter för svenska Ericsson.

Foto:Andy Wong

Den amerikanska presidenten överraskade igen när han skickade iväg sin tweet i helgen. Där öppnade han plötsligt åter öppnade dörrarna för Kina och framför allt för landets näst största telekombolag ZTE.

”President Xi och jag arbetar tillsammans för att hitta ett sätt för ZTE att snabbt kunna göra affärer igen. Kina har förlorat för många jobb”, skrev presidenten.

Han fortsatte med att han vill att de federala myndigheterna ska ta det ovanliga steget att lindra bestraffningen mot ZTE.

Eswar Prasad, professor i handelspolitik vid universitetet Cornell säger till nyhetsbyrån AP att presidenten visar att USA är berett att backa om ZTE för att vinna andra fördelar i handelsförhandlingarna med Kina.

Den upptrappade handelskonflikten mellan Kina och USA har visat hur sammanflätade världens två största ekonomier är. Bestraffningen mot ZTE slår direkt amerikanska företag. ZTE köper 40 procent av sina komponenter från USA:s techjättar som Qualcomm och Intel och som nu riskerar förlora mångmiljardintäkter.

Som en direkt följd av Donald Trumps ändrade inställning har de kinesiska myndigheterna enligt flera källor åter tagit upp halvledarbolaget Qualcomms ansökan om att köpa den NXP Semiconductors.  På grund av USA:s upptrappade handelsåtgärder hade Kina lagt det amerikanska telekombolagets ansökan på hyllan. 

Den kinesiska börsen applåderade på måndagen Trumps åtgärd och handlade upp NXP Semiconductors med 12 procent och Qualcomm med 3,4 procent på måndag förmiddag amerikansk tid. ZTE:s aktie steg med 2,3 procent på nyheterna.

ZTE:s problem startade förra månaden när USA:s handelsdepartement plötsligt förbjöd det kinesiska bolaget från att köpa amerikanska komponenter under sju år framöver, vilket i princip lamslog ZTE:s hela verksamhet. Problemen för det kinesiska telekombolaget började när man trotsade de amerikanska sanktionerna genom att göra affärer med Iran och därmed sälja amerikansk teknologi till Iran. 

Enligt en överenskommelse från i fjol skulle ZTE betala 1,2 miljarder dollar i böter och straffa de ansvariga för Iranaffären. Men i stället belönade bolaget, enligt amerikanska uppgifter, de berörda med full bonus och dessutom ljög om detta för de amerikanska myndigheterna. Följden blev att tuffa handelsministern Wilbur Ross straffade ZTE med det sju år långa förbudet att köpa amerikansk teknologi.

”Den här oerhörda handlingen kan inte förbli ostraffad”, konstaterade Wilbur Ross i april i år när han annonserade bannlysningen.

ZTE är Kinas näst största telekombolag efter Huawei med 75.000 anställda. Bolaget tillverkar både mobiltelefoner och basstationer liksom Ericsson. 

ZTE har också tidigare visat upp en nonchalant inställning till omvärlden bland annat genom att i en diskussion kring konkurrenten Ericsson ha sagt till amerikanska analytiker att de lätt kan köpa Ericsson om det svenska bolaget blir ett problem. 

Men nu är det i stället ZTE som på en dryg månad har fått så stora problem att bolaget förra veckan var tvunget att skicka ett meddelande till alla sina anställda om att de kommande två månaderna blir avgörande för hela bolagets framtid och att stora delar av verksamheten har upphört. 

Även om problemen med de amerikanska myndigheterna började innan diskussionerna om ett handelskrig mellan USA och Kina, har situationen för ZTE kommit att spela en avgörande roll i den upptrappade situationen. 

De kinesiska myndigheterna vädjade under finansminister Steven Mnuchins senaste besök i Kina att han skulle träffa ledningarna för telekomjättarna för att bli övertygade om att de inte är statsledda. Tydligen har detta gett resultat och sannolikt ser Donald Trump samtalen som en perfekt ingång till reella förhandlingar med Kina.

Ingen vet ännu hur bannlysningen av ZTE påverkas men Donald Trump har gett Wilbur Ross i uppdrag att snabbt se till att situationen förändras. Det räcker sannolikt med om bolaget betalar sina böter och straffar de som var involverade i Iranaffären.

För Ericsson och Nokia riskerar de nya vindarna att vara dåliga nyheter. De nordiska telekombolagen är helt dominerade och har gemensamt över 90 procent av marknaden för de amerikanska nätverken, samtidigt som de kinesiska bolagen är bannlysta på grund av säkerhetsskäl.

Operatörerna i USA är nu i uppstarten med att bygga sina 5G-nät, affärer med ett värde på motsvarande 45 miljarder kronor som Ericsson och Nokia hade hoppats kunna tampas om utan inblandning från Huawei och ZTE.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?