1515

Trumps tidigare kampanjchef i domstol

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort ska i dag förhöras i en federal domstol i Washington DC. På agendan står bland annat huruvida Manafort, som suttit i husarrest, ska flyttas till fängsligt förvar i väntan på rättegång.

Detta i ljuset av att Manafort nyligen åtalades för motsvarande övergrepp i rättssak. Han anses bland annat ha försökt manipulera vittnen i Europa, via telefon och krypterade sms hemifrån, att säga att det lobbyarbete de gjorde för honom enbart berörde Europa och inte USA. Bakom åtalet står den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt eventuella kopplingar mellan Moskva och Trumps kampanj.

Advokaten och lobbyisten Manafort var Trumps kampanjchef mellan juni och augusti 2016. Han har tidigare åtalats för bland annat penningtvätt och för att ha undanhållit information om att han tidigare arbetat för ett proryskt ukrainskt parti. Han står åtalad på tolv punkter, bland annat för konspiration mot USA, och har en rättegång i juli och en i september framför sig.

Vid dagens förhandlingar väntas Mueller också argumentera mot ett tidigare domstolsbeslut om att Manafort, mot en borgen på motsvarande 85 miljoner kronor, ska kunna släppas fri i väntan på rättegångarna, rapporterar tv-kanalen CNBC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?