Annons

Trumps tal till nationen: ”Vår framtid är skinande ljus”

Lyft av en stärkt ekonomi och nya höga popularitetssiffror talade Donald Trump till sin nation i det årliga state of the union-talet.

”Läget i landet är starkare än någonsin tidigare”, sade presidenten.

När han var klar rev talmannen Nancy Pelosi i protest sin kopia av talet i bitar.

Foto:Patrick Semansky

USA:s stora comeback, det hade Vita huset lovat att presidentens årliga tal om läget i landet skulle handla om.

Och inledningen blev precis det. Trump radade upp sin regerings framgångar, från att ekonomin är ”den bästa genom tiderna” till att gränserna är säkrare än de någonsin har varit och att USA nu ”är högt respekterat igen”.

”För tre år sedan inledde vi den stora amerikanska comebacken. I kväll står jag framför er för att dela de fantastiska resultaten med er”, sade Trump.

Siffror om låg arbetslöshet och höga börskurser varvades med ord om att USA:s familjer har det bättre än när han tillträdde.

”Vår framtid är skinande ljus”, sade presidenten, som gång på gång trummade in budskapet att han och hans regering lyft landet från hur det såg ut när hans företrädare Barack Obama styrde USA.

”Till skillnad från så många som kom före mig håller jag mina löften, vi gör vårt jobb”, sade Trump i vad som bitvis var ett långt kampanjtal inför höstens val.

Bortom hårda siffror vände sig Trump också direkt till många av de högerkristna som han behöver ha bakom sig i höstens val. De fick vallöften i form av ord om nya abortlagar, rätten att be i skolor och att få behålla rätten att bära vapen.

”I USA bestraffar vi inte böner och tro”, sade Trump, som i stort höll sig till det positiva budskapet och höll sig från att nämna såväl den pågående riksrättsprocessen, som demokraternas schabbel vid primärvalet i Iowa.

Han nämnde heller aldrig klimatförändringarna, men sade sig vilja plantera en miljard träd i USA, vilket demokraterna bemötte med huvudskakningar.

Bakom honom satt vicepresident Mike Pence och representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Deras reaktioner på Trumps ord speglade väl det splittrade USA. Som övriga republikaner i salen reste sig Pence ofta för stående applåder, medan Pelosi – och övriga demokrater – satt kvar och vägrade applådera.

När Trump, som inför talet vägrat skaka hand med talmannen, sagt sina sista ord och mottog ovationer från sina anhängare sågs Pelosi i tv-bilderna riva sönder sin papperskopia av talet.

Pelosi bar, liksom många kvinnliga kongressledamöter i salen, suffragetternas färg vitt för att hedra de kvinnor som kämpade för rösträtt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

I publiken i kongressen fanns förutom Trumps nära förtrogna och hans främsta politiska fiender i Washington också fyra av högsta domstolens domare, Trumps närmaste familj och ett antal av presidentens personligt inbjudna gäster. Bland dem märktes Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, brittiska Brexitpartiets ledare Nigel Farage och Raul Ortiz, biträdande chef för USA:s gränspolis.

Trump lovade i talet bland annat att Venezuelas president Nicolás Maduro – ”den grymme diktatorn” – ska avsättas, och hyllade Guaidó, som även han fick stående ovationer när han presenterades.

”I kväll är den sanne och legitima venezuelanske presidenten med oss”, Juan Guaidó, sade Trump.

Utrikespolitiskt lovade han på nytt att USA ska lämna Afghanistan, och han berömde sig själv och militären för dödandet av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Men huvuddelen av talet gick alltså i optimistiska banor, och när Trump efter halvannan timme avslutade sitt tal var det med löftet att:

”Det bästa har vi framför oss.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?