Annons

Trumps tal ett reklambudskap

USA:s president Donald Trumps tal inför Världsekonomiskt forum i Davos var ett 15 minuter långt reklambudskap:

”Kom och investera i USA. Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle”, sa han till företagsledarna på plats.

Bild:Laurent Gillieron
Svensken Johan Eliasch, riskkapitalist och ägare till sportkoncernen Head, har spelat golf med president Donald Trump.
Svensken Johan Eliasch, riskkapitalist och ägare till sportkoncernen Head, har spelat golf med president Donald Trump.Bild:Anna Ekelund
”Det var inga konstigheter, det Trump sa. Det viktiga var det han inte sa. Han talade inte om konsekvenserna av den protektionism han de facto står för”, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg.
”Det var inga konstigheter, det Trump sa. Det viktiga var det han inte sa. Han talade inte om konsekvenserna av den protektionism han de facto står för”, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg.Bild:Laurent Gillieron

Börsen har stigit med 50 procent, slagit rekord 84 gånger, arbetslösheten sjunkit, regleringar avskaffats, korrupta byråkrater rensats ut och skatterna sänkts, för företag men också för de arbetare om utgör hjärtat i USA:

Donald Trumps emotsedda tal, som avslutade toppmötet i Davos på fredagen, var en hyllning till det han själv säger sig ha åstadkommit under sitt första år som amerikansk president.

”Det var inga konstigheter, det han sa. Det viktiga var det han inte sa. Han talade inte om konsekvenserna av den protektionism han de facto står för”, säger Investor INVE B +0,68% Dagens utveckling s ordförande Jacob Wallenberg, som lyssnade på talet på plats i den fullpackade kongresshallen.

”Han talade om samverkan, trots att han själv inte samverkar. Det är hans stora utmaning. Han tänker protektionistiskt och ställer landet utanför världssamfundet”, säger Jacob Wallenberg.

Att det är Donald Trumps politik som ligger bakom tillväxten och den starka börsutvecklingen är inte hela sanningen, menar han. 

”Det är inte så mycket starkare än börserna i resten av världen. Det är bara reklam”, säger Jacob Wallenberg.

Enligt Donald Trump hade aktiemarknaderna istället sjunkit 50 procent om motståndaren, det vill säga Hillary Clinton, hade vunnit presidentvalet.

Svensken Johan Eliasch, riskkapitalist och ägare till sportkoncernen Head, håller delvis med.

”Börsen hade kanske inte sjunkit 50 procent om Hillary Clinton hade blivit vald, men den hade i alla fall inte stigit lika mycket som med Trump. Näringslivet hade inte förtroende för hennes politik, det handlade mest om sociala reformer”, säger Johan Eliasch.   

Donald Trump ägnade en stor del av sitt tal att tala om skattereformen. Många presidenter har försökt att sänka, och reformera, skatterna före honom, sa han. Och nu när han lyckats kommer företagens investeringar att strömma in, det är han övertygad om.

Han exemplifierade med att Apples vd Tim Cook lovat lägga 350 miljarder i USA de närmaste fem åren.

”När jag hörde det trodde jag han menade miljoner. Jag tänkte att ja, det är väl en hygglig fabrik. Men då sa de: nej, sir, vi pratar om 350 miljarder”, sa Donald Trump i sitt tal.

Och under torsdagskvällens middag i Davos med 15 företagsledare, personer han inte träffat tidigare men hade läst mycket om, hade han fått ”15 nya vänner”.

”Alla mina vänner i går ville investera i USA. En sa att han skulle stoppa in 2 miljarder dollar i USA på grund av skattereformen. Då tänkte jag att han nog ändå var den snålaste i rummet, så stora blir investeringarna”, sa Donald Trump.

En som har investerat lite mer än 2 miljarder, och som var med på middagen, är ABB ABB +0,31% Dagens utveckling :s vd Ulrich Spiesshofer. Köpet av GE Industrial Solutions kostade 2,6 miljarder dollar, aviserades i september i fjol och väntas slutföras under andra kvartalet.

Enligt ABB var presidenten väl insatt i affären. De senaste sju åren har ABB investerat 13 miljarder i USA.

Ulrich Spiesshofer verkar nöjd med mötet med presidenten.

”Det var ett mycket professionellt utbyte mellan oss företagsledare och presidenten”, säger han.  

Johan Eliasch var inte med på middagen, men har träffat Donald Trump vid flera tillfällen tidigare.

”Jag tror honom när han säger att de blev vänner, han är väldigt duktig på att bli kompis med folk”, säger Johan Elisach som bland annat spelat golf med Donald Trump.

”Han är precis sådan som han ser ut att vara”, säger Johan Eliasch, som betecknar talet som nyhetsfattigt.

”Det var väl balanserat men han sa inget kontroversiellt. Det var lite av antiklimax. Jag trodde nog att han skulle vara tuffare mot Europa, vars ledare kritiserat honom hårt här”, säger han. 

Donald Trump sa att han alltid kommer att sätta Amerika först, på samma sätt som alla politiska ledare i första hand bör tänka på det egna landets bästa.

”Men America first betyder inte America alone. När Amerika växer gör resten av världen också det”, sa Donald Trump.


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?