ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trumps tal ett reklambudskap

  • Foto: Laurent Gillieron
  • Svensken Johan Eliasch, riskkapitalist och ägare till sportkoncernen Head, har spelat golf med president Donald Trump. Foto: Anna Ekelund
  • ”Det var inga konstigheter, det Trump sa. Det viktiga var det han inte sa. Han talade inte om konsekvenserna av den protektionism han de facto står för”, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg. Foto: Laurent Gillieron

USA:s president Donald Trumps tal inför Världsekonomiskt forum i Davos var ett 15 minuter långt reklambudskap:

”Kom och investera i USA. Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle”, sa han till företagsledarna på plats.

Börsen har stigit med 50 procent, slagit rekord 84 gånger, arbetslösheten sjunkit, regleringar avskaffats, korrupta byråkrater rensats ut och skatterna sänkts, för företag men också för de arbetare om utgör hjärtat i USA:

Donald Trumps emotsedda tal, som avslutade toppmötet i Davos på fredagen, var en hyllning till det han själv säger sig ha åstadkommit under sitt första år som amerikansk president.

”Det var inga konstigheter, det han sa. Det viktiga var det han inte sa. Han talade inte om konsekvenserna av den protektionism han de facto står för”, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg, som lyssnade på talet på plats i den fullpackade kongresshallen.

”Han talade om samverkan, trots att han själv inte samverkar. Det är hans stora utmaning. Han tänker protektionistiskt och ställer landet utanför världssamfundet”, säger Jacob Wallenberg.

Att det är Donald Trumps politik som ligger bakom tillväxten och den starka börsutvecklingen är inte hela sanningen, menar han. 

”Det är inte så mycket starkare än börserna i resten av världen. Det är bara reklam”, säger Jacob Wallenberg.

Enligt Donald Trump hade aktiemarknaderna istället sjunkit 50 procent om motståndaren, det vill säga Hillary Clinton, hade vunnit presidentvalet.

Svensken Johan Eliasch, riskkapitalist och ägare till sportkoncernen Head, håller delvis med.

”Börsen hade kanske inte sjunkit 50 procent om Hillary Clinton hade blivit vald, men den hade i alla fall inte stigit lika mycket som med Trump. Näringslivet hade inte förtroende för hennes politik, det handlade mest om sociala reformer”, säger Johan Eliasch.   

Donald Trump ägnade en stor del av sitt tal att tala om skattereformen. Många presidenter har försökt att sänka, och reformera, skatterna före honom, sa han. Och nu när han lyckats kommer företagens investeringar att strömma in, det är han övertygad om.

Han exemplifierade med att Apples vd Tim Cook lovat lägga 350 miljarder i USA de närmaste fem åren.

”När jag hörde det trodde jag han menade miljoner. Jag tänkte att ja, det är väl en hygglig fabrik. Men då sa de: nej, sir, vi pratar om 350 miljarder”, sa Donald Trump i sitt tal.

Och under torsdagskvällens middag i Davos med 15 företagsledare, personer han inte träffat tidigare men hade läst mycket om, hade han fått ”15 nya vänner”.

”Alla mina vänner i går ville investera i USA. En sa att han skulle stoppa in 2 miljarder dollar i USA på grund av skattereformen. Då tänkte jag att han nog ändå var den snålaste i rummet, så stora blir investeringarna”, sa Donald Trump.

En som har investerat lite mer än 2 miljarder, och som var med på middagen, är ABB:s vd Ulrich Spiesshofer. Köpet av GE Industrial Solutions kostade 2,6 miljarder dollar, aviserades i september i fjol och väntas slutföras under andra kvartalet.

Enligt ABB var presidenten väl insatt i affären. De senaste sju åren har ABB investerat 13 miljarder i USA.

Ulrich Spiesshofer verkar nöjd med mötet med presidenten.

”Det var ett mycket professionellt utbyte mellan oss företagsledare och presidenten”, säger han.  

Johan Eliasch var inte med på middagen, men har träffat Donald Trump vid flera tillfällen tidigare.

”Jag tror honom när han säger att de blev vänner, han är väldigt duktig på att bli kompis med folk”, säger Johan Elisach som bland annat spelat golf med Donald Trump.

”Han är precis sådan som han ser ut att vara”, säger Johan Eliasch, som betecknar talet som nyhetsfattigt.

”Det var väl balanserat men han sa inget kontroversiellt. Det var lite av antiklimax. Jag trodde nog att han skulle vara tuffare mot Europa, vars ledare kritiserat honom hårt här”, säger han. 

Donald Trump sa att han alltid kommer att sätta Amerika först, på samma sätt som alla politiska ledare i första hand bör tänka på det egna landets bästa.

”Men America first betyder inte America alone. När Amerika växer gör resten av världen också det”, sa Donald Trump.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer