ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

”Trumps syn på handel är kvar på 1900-talet”

  • Donald Trump träffar Xi Jinping i Kina. Foto: Andrew Harnik/AP
  • Professor Guoqi Xu vid University of Hong Kong.
  • Pradeep Taneja vid University of Melbourne.

HONGKONG. Donalds Trump landade på onsdagen i Kinas huvudstad med krav på hårdare tag kring Nordkorea och minskat kinesisk handelsöverskott. Men få experter tror på genombrott.

”Trumps syn på handel är kvar på 1900-talet”, säger Pradeep Taneja vid University of Melbourne.

Vanligtvis besöks Förbjudna staden i Peking av runt 100.000 människor varje dag. Men på torsdagen hålls den populära turistdestinationen reserverad för en enskild liten grupp – Donald Trump och hans entourage. Samtidigt kommer alla 102 sviterna på St Regis, ett lyxhotell inte långt därifrån, vara öronmärkta för den amerikanska presidenten. Senare samma dag träffar Trump den kinesiska presidenten Xi Jinping under en privat middag, och på torsdagen arrangeras flera evenemang på Folkets stora hall på Himmelska fridens torg samt en stor bankett i den amerikanska fastighetsmagnatens ära.

”Liknande gästfrihet upplevs sällan i moderna Kina”, basunerade kommunistpartiets propagandamegafon Global Times ut inför Trumps tvådagarsbesök i den kinesiska huvudstaden, vilket är huvudattraktionen i hans maratonturné i Asien.

Men flera bedömare menar att det inte är Trump som kommer skina under besöket, utan Xi. Trump har framhållit att hans mål med besöket är att diskutera handel och Nordkorea. Men Xi har betydligt högre ambitioner än så: han vill sätta Kina på världskartan som en jämbördig maktspelare jämte USA. Och bättre tillfälle kan inte erbjudas.

”Som en ledare har Xi en stabil och erfaren hand, medan Trump är instabil och klumpig”, säger professor Guoqi Xu vid University of Hong Kong.

Han framhåller att ju mer Trump ”gör sig själv till åtlöje”, med säregna uttalanden och meddelanden på Twitter, ju starkare uppfattas i kontrast Kinas ansvarstagande ställning.

Statsbesöket kommer strax efter Kinas partikongress där Xi Jinping stärkte sin makt över nationen och skrev in sitt namn och sina tankar i konstitutionen, något som inte hänt sedan Mao Zedongs dagar. I och med Trumps protektionistiska politik har Xi också seglat fram som en fanbärare för globalisering och frihandel, något som han befästa under rungande applåder under World Economic Forum i Davos tidigare i år.

”Jag tror inte att något speciellt kommer ur detta möte, även om Xi:s regering kommer göra allt för att smickra Trump och se till att han förlorar”, säger Guoqi Xu som är författare av boken Chinese and Americans: a shared history.

Pradeep Taneja, expert på kinesisk politik vid University of Melbourne, säger att det är viktigt för Trump att ge intryck av att pressa Kina kring handel. Trump kritiserade gång på gång Kinas handelsöverskott under sin valkampanj. Men även här råder diskrepans mellan de båda männen.

”Trump är kvar i ett 1900-talstänk gällande handel, och talar om stål och tillverkning av bilar. Kinas agenda är för 2000-talet och handlar om modern teknologi, som artificiell intelligens. Trump och Xi är inte alls på samma våglängd”, säger Pradeep Taneja.

Medan Trump vill pressa Kina kring handelsöverskott, vill Xi att USA ändrar sina policyer och ger Kina möjlighet till samarbete med amerikanska teknologiföretag vilket i dag är blockat inom många sektorer.

Högst på Trumps agenda ligger Nordkorea. Även här kommer vi inte se några genombrott, säger Pradeep Taneja.

”De flesta experter i USA har insett att Nordkorea inte kommer ge upp sina kärnvapen, i och med att Kim Jong-Un sett hur det gick med Saddam Hussein och Muammar Gaddafi. Också Kina har insett att kärnvapen hos deras grannland är en verklighet, och frågan är nu hur man går vidare och arbetar med Nordkorea. Trumps retorik hjälper ingen”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer