1515
Annons

Trumps stab planerar tullar på 10 procent

USA:s nästa president Donald Trumps övergångsråd föreslår tullar på 10 procent på importerade varor. Det skriver CNN med hänvisning till flera källor.

Bild:Colourbox, AP

Donald Trumps närmaste krets förespråkar nu en tull på 10 procent på importerade varor. Medlemmar i Trumps övergångsråd ska ha diskuterat tullarna med bland annat den republikanske talmannen i representanthuset, Paul Ryan, uppger källor till CNN.

Tullarna kunde antingen införas på presidentens beslut eller som en del av ett lagstiftningspaket som måste godkännas av kongressen.

Tullar som skulle skydda amerikansk industri från billig utländsk export var ett av Donald Trumps löften i presidentvalet. Han har tidigare pratat om betydligt högre procentsatser och nämnt en tull på 35 procent på varor från Mexiko och 45 procent på varor från Kina.

Förra veckan ska Donald Trumps kommande stabschef Reince Priebus i sin tur ha diskuterat tullar på 5 procent.

Kritiker anser att höjda tullar riskerar att dra in USA i ett handelskrig samt göra konsumtionsvarorna dyrare för amerikanerna.

I dag är tullarna på till exempel kinesiska varor som importeras till USA i genomsnitt 3,5 procent, uppger forskaren Chad Bown till Vox. Tarifferna varierar mycket och vissa varor är undantagna från tullar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?