Annons

Trumps sparkade stabschef talar ut i ny bok

"Ta allt du hört och multiplicera det med 50".

I en ny bok berättar president Donald Trumps tidigare stabschef Reince Priebus om bergochdalbanan kring att få disciplin på en av de mest otämjda figurerna i amerikansk politik.

Bild:Evan Vucci

Justitieminister Jeff Sessions kokade av ilska och hade dundrat ut ur Vita huset med hotet att avgå. Reince Priebus hann ikapp honom på parkeringen, drog ut honom ur den svarta bilen och tvingade med honom till sitt kontor. Där vidtog ett krismöte tillsammans med vicepresident Mike Pence och chefsstrateg Steve Bannon.

"Jag sade 'du kan inte avgå, det är omöjligt'", berättar Priebus enligt tidningen The New York Times.

Skälet till Sessions upprördhet var president Donald Trumps ilska över att justitieministern klivit åt sidan från Rysslandsutredningen och enligt Trump därmed förlorat kontrollen över den. Det var maj förra året och presidenten hade just sparkat FBI-chefen James Comey.

Priebus lyckades hindra Sessions från att avgå med buller och bång den där dagen. Men justitieministern skrev ett avskedsbrev samma kväll — en uppsägning som Priebus enligt honom själv genom hårt arbete lyckades få Trump att inte bevilja. Om Sessions avgick just då skulle det leda till att en rad mellanchefer på justitiedepartementet slutade och ännu mer kaos, resonerade han.

Historien återberättas i boken "The Gatekeepers: How the White House Chiefs of Staff Define Every Presidency" av Chris Whipple om Vita husets stabschefer. I mars kommer den ut i en ny upplaga där ett kapitel om Priebus ingår.

I intervjuer med författaren berättar den tidigare stabschefen om en tumultartad tid där han bland annat försökte hantera dåligt förberedda presidentdekret och sin chefs fäbless för Twitter. Men han uttrycker också beundran för hur tuff Donald Trump är och säger att presidenten i slutändan kanske har rätt om Twitter.

Att arbeta för Trump var som att "rida den starkaste och vildaste hästen", säger Priebus. Det blev tydligt redan på presidentens första arbetsdag, den 21 januari i fjol. Klockan 6 på morgonen ringde en rasande Trump upp Priebus och ville att han skulle "fixa" rapporteringen i tidningen The Washington Post som jämförde publiken vid företrädaren Barack Obamas installation med Trumps, till den nya presidentens nackdel.

"Han sade 'det här är skitsnack... Det var mer folk där, det var folk som inte kunde komma in'", minns Priebus enligt ett utdrag ur boken i tidskriften Vanity Fair.

Det var början till den offentliga striden om publiksiffrorna vid Trumps installation. Hans förste stabschef minns att han redan den där morgonen undrade "vem behöver en kontrovers om installationen?". Och sedan frågade han sig själv om han verkligen ville gräla med USA:s president om saken på sin första dag på jobbet.

Sex månader och sex dagar senare fick han sparken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?