1515

Trumps skatteuppgifter framme i ljuset

Donald Trump betalade 38 miljoner dollar i skatt 2005, enligt Vita huset. Men största delen av skatten som Donald Trump betalade består av en skatt som han vill avskaffa.

Donald Trump
Donald TrumpBild:Pablo Martinez Monsivais

Siffran släpptes när det stod klart att en journalist sett uppgifter ur deklarationen.
Vita huset har hela tiden sagt att USA:s president Donald Trump inte kommer att offentliggöra sina deklarationer, trots att över 200.000 personer har skrivit på ett krav om att han ska göra det.

Men två sidor med uppgifter om hans deklaration från 2005 mejlades till en journalist på MSNBC. Före sändning twittrade programledaren Rachel Maddow att hon hade fått se uppgifterna.

Vita huset svarade då direkt med att gå ut med uppgiften att Trump betalat 38 miljoner dollar (motsvarande cirka 360 miljoner kronor) i skatt på en inkomst på 150 miljoner dollar (1,4 miljarder kronor) för 2005.

Inga dokument har släppts, men Vita huset kommenterar att Trump hade ett ansvar att "inte betala mer skatt än lagen krävde". Samtidigt går man hårt åt medierna för att uppgifterna publiceras.

"Det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration. De oärliga medierna kan fortsätta att föra upp det här på agendan, medan presidenten fokuserar på skattereformer som kommer att gynna alla medborgare", säger en talesperson.

Sidorna ur Trumps deklaration från 2005 har lagts ut på MSNBC:s sajt. Det framgår att Trump betalade 25 procents skatt, men också att han gjorde en avskrivning på 100 miljoner dollar för att undvika federal skatt.

Dokumenten visar också att 82 procent av skatten betalades på grund av skatten "alternative minimum tax", en skatt som införts för att hindra väldigt rika från att betala för lite i skatt. Donald Trump har sagt att skatten bör avskaffas, något som alltså skulle gynna honom personligen.

Under en valdebatt i september fick Trump kritik från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton för att han inte betalade federal inkomstskatt.

"Det är för att jag är smart", svarade Trump.

Donald Trump har vägrat att släppa uppgifter om sina skatteinbetalningar, och har därmed brutit mot en tradition som säger att presidentkandidater bör visa upp deklarationen.


Innehåll från Alcatel LucentAnnons

Innovativa tekniska lösningar förbättrar operativa arbetsflöden och skapar en säkrare vård.

Ny innovativ teknik möjliggör för sjukhus att kunna spåra utrustning och människor i realtid. Med hjälp av Alcatel-Lucent Enterprise lösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhusen skapa ökad säkerhet för patienter, tidsbesparingar och bättre utnyttjande av befintlig utrustning.

En studie visar att många sjukhus har en utnyttjandegrad av utrustning på mindre än 50 procent, att jämföra med branschacceptabel användningsgrad på 70–80 procent. 

– Den trend vi ser med större sjukhus leder samtidigt till att sjukvårdspersonalen har svårare att manuellt överblicka utrustning som delas mellan vårdenheter. Vi vet från studier i England att en sjuksköterska idag spenderar i genomsnitt 72 minuter per skift bara på att leta efter utrustning. Om den utrustningen istället kopplas ihop med digitala sensorer i ett automatiserat flöde som gör dem enkla att hitta kan det ge stora tids- och kostnadsbesparingar för vården, säger Johan Rågmo, Director Business Development Network Infrastructure Europe West.

Med Alcatel-Lucent Enterprise systemlösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhus, kliniker och vårdboenden få hjälp att spåra både utrustning och människor i realtid. Systemet bygger på BLE-tekniktaggar som sätts direkt på specifik utrustning, eller exempelvis på patienternas plastarmband, och som sänder ut en signal om var de är. Det gör det både enklare för personal att hitta det man letar efter och leder till högre nyttjandegrad. 

– Vården har idag stor belastning som går att minska genom automatiserade processer och IoT. Det gör att personalen kan lägga mer tid på själva vården. Vårt system gör det även säkrare för patienter på sjukhus då personalen kan få larm så fort en patient lämnar en specifik enhet, exempelvis något som skapar ökad säkerhet på demensavdelningar. Det kan också larma när viktig utrustning, som exempelvis en hjärt- eller blodtrycksmaskin, är klaranvänd och behöver laddas så att den snabbt kan återställas för nästa patient, berättar Johan.

Det går att använda Alcatel-Lucent Enterprise lösning för att underlätta för patienterna att hitta till rätt avdelning eller för vårdpersonalen att hitta patienten om de inte sitter i rätt väntrum.

– Du kan också styra patientflöden för att säkerställa att det inte är fler människor på en viss specifik yta än det får vara. Den kvalitativa data du kan få ut av systemet underlättar också för ledningsgrupp och chefer att bättre prioritera både personal och utrustning efter behov, förklarar Joakim Ahrens, Channel Sales Manager.

OmniAccess Stellar Asset Tracking är enkel att använda och administreras via exempelvis mobil eller platta. 

– Vår lösning är lätt att implementera med befintliga sjukhussystem, och skala upp eller ner efter behov. Den säkerställer hela tiden rätt prioritering i bandbredd så att larm alltid har företräde, avslutar Joakim.

Om Alcatel-Lucent Enterprise
Sedan 1919 och fram till idag har Alcatel-Lucent Enterprise levererat tekniska lösningar i framkant av tekniken. Vårt uppdrag är att skräddarsy och anpassa teknikupplevelsen efter vad våra kunder faktiskt behöver. Vi levererar nätverk och kommunikationsplattformar.

Tillsammans med våra partners levererar vi skräddarsydda lösningar och kommunikationsplattformar till företag. Dessa lösningar hjälper dem att konkurrera i en digital värld.

Läs mer om vad Alcatel-Lucent kan göra för vården

Läs gärna Alcatel-Lucents White Paper 

Mer från Alcatel Lucent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alcatel Lucent och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?