1515
Annons

Trumps samtal väcker kinesisk ilska

Ingen har gjort det sedan 1979. Sedan kom Donald Trump.

Genom att prata med Taiwans ledare Tsai Ing-wen i telefon bröt USA:s blivande president med årtionden av amerikansk utrikespolitik i Asien.

Nu har Kina lämnat in en protest till USA.

USA:s nya president Donald Trump.
USA:s nya president Donald Trump.Bild:Steve Helber/TT

Kinas utrikesdepartement meddelar att det har framfört en protest till USA, med en uppmaning att se till att upprätthålla den så kallade "ett Kina"-politiken. Då slipper några onödiga spänningar länderna emellan uppstå, anser Kina.

"Det måste verkligen stå klart att det bara finns ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av landets territorium", skriver departementet i ett uttalande.

Protesten kommer då det står klart att Taiwans president Tsai Ing-wen och USA:s näste president Donald Trump talat i telefon.

"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidentsegern. Tack!", twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare bilateralt samarbete, något som är mycket känsligt – Kina anser nämligen att Taiwan är en provins i landet. Kort efter samtalet gick Vita huset ut och betonade att dess så kallade "ett Kina"-politik står fast.

Kinas utrikesminister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett "småsint agerande" som inte kan förändra den internationella "ett Kina"-politiken.

"Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. "Ett Kina"-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, och vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt", sade han enligt Hongkongbaserade Phoenix tv, skriver Reuters.

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan.

"Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina. Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet", säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.

Det här är bara ett av flera utrikespolitiska drag av Trump som fått många att höja på ögonbrynen. Tidigare i veckan framkom exempelvis att han inte efterfrågat några dragningar från amerikanska diplomater innan kontakter med andra länders ledare.

Över telefon har Trump haft uppmärksammade och ifrågasatta konversationer med både Filippinernas president Rodrigo Duterte och Pakistans premiärminister Nawaz Sharif. Samtalet med Taiwan var dock att gå över gränsen, anser vissa kritiker.

"Det som sker nu är en större omsvängning i utrikespolitiken helt utan plan. Det är så här krig startar", skriver senatorn och demokraten Chris Murphy på Twitter.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?