ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Trumps rådgivare redo för krig med Kina

Vita husets nya säkerhetsrådgivare uppges vara beredd på väpnad konflikt med Kina för att försvara president Donald Trumps ambitioner.

“Om du vill fred, rusta dig för krig”. Det är ett av flera latinska stridsordspråk som Donald Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton kastar sig med, något som nu känns mer antågande än någonsin.

Enligt uppgifter till South China Morning Post har Bolton uttryckt att han är beredd att gå i krig med Kina om det krävs för att uppfylla Donald Trumps önskan om att stabilisera USA:s position som världens ledande supermakt.

”Bolton kommer att försvara USA:s intressen på ett klokt men kraftfullt sätt. Peking, Moskva och Teheran kan sedan dra sina egna slutsatser”, säger Otto Reich, tidigare biträdande statssekreterare under George W Bush. ”Bolton kommer att föra in realism till Vita huset. Han hör verkligheten, inte fantasier som duvungarna vill höra, oavsett om det är från Kina, Iran eller Ryssland”. 

Sedan den 70-årige John Bolton tillträdde sin post i måndags har han gått i tydlig konfrontation med Peking. Bland annat utmanar han Peking över dess devis kring Taiwan om att det bara finns ”ett Kina”, och indirekt gett sitt stöd till örikets självstyre.

Kinas utrikesdepartement har upprepat kritiserat John Bolton hållning mot Kina och inställning kring Taiwan, vilket är mycket känsligt ämne.

John Bolton propagerar också för att öka de amerikanska styrkorna på dess militärbas på Guam, samt i Japan och i havsområdena i regionen.    

Också i frågan kring Nordkorea har Bolton uppgett att USA bör skjuta undan Pekings inblandning och, om situationen förvärras, lösa konflikten genom att helt enkelt bomba landet.   

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies