1515

Trumps politik i fokus på G7-mötet

G7-länderna är splittrad i flera frågor efter Donald Trumps olika politiska beslut. 

Under helgens sammanträde finns nu en risk för att länderna inte kommer överens om ett gemensamt uttalande, rapporterar flera medier.

Foto:Andrew Harnik

I helgen möts de sju största industrialiserade nationerna, kallat G7-gruppen, i Charlevoix i Kanada. Tanken från värdlandets sida var att mötet skulle fokusera på jämställdhet. Men i stället står den amerikanska presidenten Donald Trumps "Amerika först"-politik högst på agendan. 

Det handlar dels om de amerikanska tullarna på stål och aluminium som riktas mot landets tidigare nära allierade Europa, Kanada och Mexiko.

Donald Trump har inga ambitioner att backa vad gäller tullarna, snarare tvärtom, rapporterar Wall Street Journal. 

"Den internationella handeln är en enda röra. Trump försöker laga ett trasigt system", säger den amerikanska presidentens ekonomiska rådgivare Lawrence Kudlow inför mötet, enligt tidningen.

På mötet kommer ledarna för de största europeiska ekonomierna, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien, samt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att delta.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt kommer EU-representanterna göra allt de kan för att få presidenten att ändra sig, även om utsikterna inte är goda.

"Vi väntar oss inte något genombrott om de amerikanska tullarna. Vi har extremt låga förväntningar att få president Trump att ändra sig. Men alla runt bordet kommer förstås försöka få honom att ändra sig", säger en EU-källa till Direkt. 

Utöver tullarna kommer USA:s nya sanktioner mot Iran och relationen med Nordkorea att diskuteras. Dessutom ska det amerikanska tillbakadragandet från Parisavtalet att tas upp, skriver Nyhetsbyrån Direkt. 

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, säger att hon går in i mötet med en positiv inställning, rapporterar Politico. 

"Men det måste inte bli en kompromiss bara för kompromissens skull. Vi kan inte skylla över den splittring som finns", sa hon i ett tal till det tyska parlamentet. 

Det mesta tyder nu på att det inte blir något gemensamt uttalande från G7-länderna efter mötet, vilket annars är tradition. Den franske presidenten Emanuel Macron och tyska förbundskanslern Angela Merkel har sagt att de inte kommer skriva på något uttalande om inte USA backar i de centrala frågorna, skriver Bloomberg. 

Blir det så kommer den kanadensiska premiärminister Justin Trudeau i stället skriva ett eget uttalande efter mötet, skriver Politico. 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?