1515
Annons

Trumps nya vapen i Rysshärvan: Bill Clintons stjärnadvokat

Donald Trump kan vara på väg att skaffa ett nytt vapen mot den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning.

Enligt uppgifter till New York Times har presidenten träffat stjärnadvokaten Emmet Flood, som bland annat företräde Bill Clinton under riksrättsåtalet mot honom.    

Bill Clinton och Donald Trump.
Bill Clinton och Donald Trump.Bild:AP och TT

Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet rullar vidare. För Donald Trump är härvan en växande huvudvärk, och nu tycks han vilja förstärka sin juridiska arsenal.

Till New York Times uppger flera källor att presidenten förra veckan mötte stjärnadvokaten Emmet Flood i Ovala rummet. Enligt uppgiftslämnarna diskuterades möjligheten om Emmet Flood skulle kunna hjälpa Donald Trump med Rysslandsutredningen, men inget slutgiltigt beslut togs.

Det finns en växande oro bland republikaner i Washington för att presidenten kommer att ställas inför riksrätt nästa år, om Demokraterna tar tillbaka majoriteten i representanthuset i mellanårsvalen i november. Emmet Flood företrädde den tidigare presidenten Bill Clinton när han ställdes inför riksrätt 1998.  

Enligt New York Times skulle den av Vita husets advokater som haft huvudansvaret för att hantera Muellers utredning, Ty Cobb, inte petas om Emmet Flood väljer att sätta sig i båten med Donald Trump. Däremot kan förhandlingsstrategin med utredarna komma att ändras, där Ty Cobb drivit på för en mjukare linje.   

Sin vana trogen gick Donald Trump till hård motattack efter att New York Times publicerat uppgifterna om mötet med Emmet Flood. 

"New York Times skrev en falsk artikel som påstår att jag inte är nöjd med mitt juridiska team för Rysslandsfallet och att jag ska ta in en till advokat för att hjälpa till. Fel. Jag är VÄLDIGT nöjd med mina advokater", twittrar presidenten.

Påståendet att presidenten skulle ha mött den berömde advokaten varken tillbakavisas eller bekräftas i Twitter-inlägget. Varken Vita huset eller Emmet Flood själv har gett några kommentarer om uppgifterna.

Mueller: Flertal försök att påverka amerikanska valet

”Om vi kände oss säkra på att presidenten inte hade begått något brott så hade vi sagt det”, säger Robert Mueller vid sin presskonferens.
”Om vi kände oss säkra på att presidenten inte hade begått något brott så hade vi sagt det”, säger Robert Mueller vid sin presskonferens.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller kommenterar nu för första gången den så kallade Rysslandsutredningen.

Att rikta formella brottsanklagelser mot USA: s president var inte ett alternativ i den så kallade Rysslandsutredningen, enligt den särskilde åklagaren Robert Mueller.

Däremot ser han allvarligt på Rysslands försök att påverka presidentvalet, som rapporten redogjorde för.

Det är första gången Mueller talar om utredningen av huruvida Donald Trumps valkampanj samarbetat med Ryssland under valrörelsen 2016 sedan den lämnades över till justitiedepartementet i mars.

Att rikta formella brottsanklagelser mot presidenten var inget alternativ enligt de riktlinjer som utredarna fått från justitiedepartementet, framhåller han.

”Om vi kände oss säkra på att presidenten inte hade begått något brott så hade vi sagt det. Men vi satte inte ned foten kring huruvida presidenten begick ett brott”, säger den särskilde åklagaren Robert Mueller vid sin presskonferens, där han konstaterar att hans jobb är avslutat.

I rapporten beskrivs en rad åtgärder som presidenten vidtog, eller försökte vidta, för att stoppa utredningen. I sin rapport valde Robert Mueller att inte ta ställning till huruvida det utgjorde tillräcklig grund för ett åtal, medan justitieministern William Barr, som nyligen tillsatts av Trump, valde att konstatera att det inte finns skäl att ta saken vidare.

Några sådana skäl ser inte heller president Trump, som skriver på Twitter efter den särskilde åklagarens framträdande:

”Inget har ändrats från Mueller-rapporten. Bevisen var otillräckliga och därför, i vårt land, är en person oskyldig. Fallet är avslutat! Tack.”

Enligt den två år långa utredningen finns inga bevis för någon form av medvetet samarbete mellan kampanjorganisationen och Ryssland. Däremot har Ryssland aktivt sökt kontakt med företrädare för Donald Trump och gjort systematiska försök att underminera och påverka valutgången. Det beskrivs hur Ryssland försökte motverka presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes kampanj samt hur falsk information spreds och påverkansförsök gjordes genom sociala medier.

Det är något som förtjänar det amerikanska folkets uppmärksamhet, säger Robert Mueller.

Donald Trump kommenterade senare på Twitter: ”Inget har förändrats i Mueller-rapporten. Det fanns inte tillräckligt med bevis och därmed, i vårt land, är en människa oskyldig. Fallet är avslutat! Tack.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera