Annons

Trumps minister: Vi ska inte stjäla Iraks olja

USA försöker inte plundra de irakiska oljereserverna. Det meddelar försvarsminister James Mattis trots att president Donald Trump sagt att USA borde ha använt oljan för att finansiera sina krigsansträngningar i landet.

USA:s försvarsminister James Mattis.
USA:s försvarsminister James Mattis.Bild:J. Scott Applewhite/TT

"Alla i Amerika har generellt sett betalat för gas och olja hela tiden, och jag är säker på att vi kommer att fortsätta att göra det i framtiden. Vi är inte i Irak för att lägga beslag på någons olja", säger Mattis som är på besök i Bagdad.

I ett tal förra månaden citerade president Trump ordspråket "Till segraren går bytet" och sade att USA borde ha "behållit oljan" efter det att större delen av de amerikanska trupperna dragit sig ur Irak under hans föregångare Barack Obama. "Kanske får vi en ny chans" lade presidenten till utan att ge några närmare detaljer.

Uttalandet har retat upp styret i Irak vilket kan försvåra Pentagons ansträngningar att öka insatserna mot IS i Irak och Syrien. Även Trumps inbegripande av Irak i det omtalade inreseförbudet från sju muslimska länder uppges kunna försvåra samarbetet mellan Irak och USA. Detta efter att lokala lagstiftare i Irak satt press på landets premiärminister Haider al-Abadi att minska samarbetet mellan länderna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?