1515

Trumps löften möts med skepsis: ”Nyheter för alla”

NEW YORK. Efter den tyngsta dagen på Wall Street sedan finanskrisen lyckades Donald Trump muntra upp finansmarknaderna genom sina löften om skattesänkning.

Men både bland bedömare och inom Vita huset råder tveksamhet om presidenten kan leverera det han lovat.  

Foto:Evan Vucci, Evan Vucci

USA-börserna inledde handeln med ett glädjeskutt på tisdagen efter Donald Trumps presskonferens kvällen innan. Det breda indexet S&P 500 steg 3,4 procent i öppningen.

På pressträffen sa presidenten att han kommer diskutera ”ett lägligt och effektivt svar på coronaviruset” med kongressen på tisdagen, inklusive en potentiell skattesänkning. Han lovade att återkomma med besked om ”dramatiska åtgärder” redan på tisdagen.

”Vi ska träffa Republikanerna i representanthuset, och Mitch McConnell, för att diskutera en möjlig inkomstskattesänkning eller lättnader, betydande lättnader, väldigt betydande lättnader”, sa han.

Han nämnde möjligheten att hjälpa timarbetare som går miste om jobb och anställda som saknar betald sjukfrånvaro. Administrationen vill även bistå flyg- och kryssningsbolag, vars bokningar minskat drastiskt. 

På tisdagen annonserade American Airlines och Delta stora neddragningar i antalet flygningar, både internationellt och i USA. Sedan tidigare har United Airlines och Jetblue gjort detsamma. 

På onsdagen kommer administrationen även att träffa företrädare för Wall Street, inklusive bankchefer, för att diskutera ökad kapitaltillgång för småbolag. 

Men enligt CNBC råder stor tveksamhet inom Vita huset om möjligheterna för Donald Trump att leverera det han utlovat på så kort tid. Enligt tv-stationens källor är man långt ifrån att färdigställa den typen av stödpaket.

”Det här var nyheter för alla på insidan”, kommenterar en anställd inom administrationen. 

Det finns också ett motstånd inom kongressen till att sänka skatterna, särskilt bland demokraterna mot bakgrund av att det är valår. 

”Presidentens lösning för nästan vad som helst är en skattesänkning”, sa Steny Hoyer, Demokraternas gruppledare i representanthuset, till reportrar.  

”Jag tror snarare att vi måste se till att människor, sjukvårdsinrättningar, sjöförsäkringsbolag och andra känner sig trygga med att de inte kommer gå i konkurs på grund av det här och att de har stöd från staten.” 

I förra veckan antog kongressen ett stödpaket på motsvarande 78 miljarder kronor, för att bland annat kunna ta fram vaccin. Men varken det eller Federal Reserves räntesänkning har lyckats lugna marknaderna. 

På måndagens pressträff sa finansminister Steven Mnuchin att han står i daglig kontakt med Fed-chefen Jay Powell, som väntas leverera en ny sänkning vid det ordinarie mötet nästa vecka. Enligt marknadsprissättningen väntas sänkningen bli hela 0,75 procentenheter, vilket skulle innebära att Fed nästintill uttömmer sitt räntevapen. 

”Marknaderna har vant sig vid att räddas av centralbankerna, så insikten om att dessa har mindre ammunition den här gången bidrar till marknadsoron”, skriver Jasper Lawler, researchchef på London Capital Group, i ett kundbrev.

”I och med att Fed framstår som maktlös ökar pressen på Trump att leverera. Men Demokraterna kommer knappast att gå med på en skattesänkning i år. Vi ska inte hänga upp våra förhoppningar på att Trump räddar oss.”  

 


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Alla vägar leder till Piteå Port & Hub

Piteå Port & Hub är ett växande transportnav och erbjuder logistiktjänster relaterat till sjöfart, järn- och landsväg. Genom ett nära samarbete med operatörer och näringsliv bidrar de till hållbara och kostnadseffektiva logistiklösningar som leder till nytta för det regionala näringslivet. 

Piteå har en lång historia som sjöfartsstad. Förmodligen har sjöfart bedrivits i Piteå sedan 1300-talet och mycket har onekligen hänt sedan dess. Hamnen har fått en betydande roll i Norra Sveriges industrikluster. 

– Piteå har tagit stora steg mot omställningen till förnybar energi. De senaste åren har vi haft expansion kopplade till projektlaster och biobränslen och vi ser en hel del gods passera som ska till den gigantiska vindparkssatsningen Markbygd. Vi befinner oss i en expansiv tid med flera omfattande hållbara investeringar som görs i norr och då spelar Piteå hamn, som en del av hamn- och sjöfartsklustret, en avgörande roll, säger Ulrika Nilsson, vd på Piteå hamn.

Läs mer om Piteå Port & Hub.

Samverkan för en grön omställning

Skogsindustrin är ryggraden i den norrländska hamnen och energihamnens tillväxt drivs av en ökad produktion av biobränslen. I hamnen går bland annat linjetrafik med förpackningstillverkaren Smurfit Kappas kraftliner till England, Holland och Tyskland. 

Ulrika Nilsson understryker vikten av att arbeta med hållbara transporter och kostnadseffektiva logistiklösningar. 

– En transportkedja består av flera aktörer som ska samarbeta, vilket innebär att vi tillsammans måste samverka för att ställa om till gröna transporter. Det gäller allt från miljövänliga fartyg, lastbilar och ellok till en alltmer digitaliserad verksamhet. Den resan har vi i Piteå påbörjat, säger hon. 

Attraktivt läge

Med ett stenkast till de vackra fjällen och med skärgården som granne har Piteå utan tvivel ett utomordentligt geografiskt läge – både för att leva och verka. Med ett fördelaktigt geografiskt läge frodas nämligen nya etableringar i kommunen. På Haraholmen i Piteå växer sig industriområdet allt större.

Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun, menar att Piteå är mitt i händelsernas centrum. 

– Det sker mycket spännande i Piteå, men också i våra grannkommuner och i hela norra Sverige. Det finns en närhet till många stora investeringar som drar nytta av varandra. Fördelen med Piteå Port & Hub är att den ligger mitt i denna region som driver den gröna omställningen, säger han. 

Läs mer om Haraholmens industriområde här.

Samarbete – nyckeln till framgång

Kommunen skapar bra synergier genom Piteå Port & Hubs tillväxt. Genom ett tätt samarbete arbetar de tillsammans för att få företag att vilja etablera sig i kommunen. 

– Betydelsen av hamnen kan inte nog understrykas och sjöfarten blir alltmer viktig i framtiden. Hamnen är något som vi är stolta över, värnar om och kommer att fortsätta utveckla. Samarbetet oss emellan är nyckeln till framgång, säger Andreas Lind. 

Om Piteå:

Piteå har en stor arbetsmarknad och ingår i en region med fem kommuner som samverkar inom olika områden. Inom en 8 mils radie finns 220 000 personer och tusentals företag. Inom 45 minuter nås Luleå tekniska universitet, LTU, med cirka 19 000 studenter och 1 500 anställda. 

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?