Annons

Trumps kommentarer sänker dollarn

Dollarn tappar brett på tisdagen, och en bidragande orsak är kommentarer från USA:s tillträdande president Donald Trump, uppger handlare till Bloomberg News.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:AP

Dollarn har tappat till 113:45 mot yenen och 1:0645 mot euron. USA-marknaderna hade stängt på måndagen.

I en intervju med Wall Street Journal, genomförd på fredagen, sade Donald Trump att dollarn redan är "alltför stark" delvis eftersom Kina håller ned sin egen valuta, yuanen.

"Våra företag kan inte konkurrera med dem nu eftersom vår valuta är för stark. Och det dödar oss", sade han.

Han sade att yuanen "faller som sen sten" och avfärdade åtgärder från Kina för att stötta valutan som något de gör "bara för att inte göra oss arga".

Uttalandet kan innebära ett brott från praxis på senare tid att presidenten inte kommenterar dollarns nivå. Dollarn har stärkts brett sedan Donald Trump vann presidentvalet.

Analytiker på Macquaire konstaterar att om hans kommentarer bara rör Kina så är det bara en fortsättning på hans retorik från valkampanjen, men om det refererar till den bredare dollarrörelsen så kan det vara en "game-changer", rapporterar Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?