1515

Trumps kampanjteam hade kontakt med rysk underrättelsetjänst

Donald Trumps företrädare hade kontakt med rysk underrättelsetjänst under det amerikanska valet, rapporterar New York Times. Samtidigt växer skandalen kring Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynns kontakter med Ryssland.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Richard Drew/TT

Medlemmar i Donald Trumps kampanjteam och flera andra av hans företrädare hade kontakt med rysk underrättelsetjänst under valkampanjen. Det visar bland annat inspelade samtal, enligt flera källor till New York Times.

Amerikansk underrättelsetjänst gjorde upptäckten i samband med att de hittade bevis för att Ryssland försökte påverka presidentvalet genom it-attacker, skriver New York Times. Myndigheterna försöker nu utreda huruvida Trumps företrädare har varit en del av en konspiration tillsammans med Ryssland eller gjort andra ansträngningar för att påverka valresultatet.

Hittills har underrättelsetjänsten inte hittat några bevis som styrker ett samarbete, enligt New York Times.  

Samtidigt står det klart att vice president Mike Pence först två veckor efter Trump fick kännedom om att den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn fört honom bakom ljuset kring kontakterna med Ryssland, enligt Washington Post. Pence har därmed stått i en intervju och försvarat Flynn mot påståenden, om att samtalen med Ryssland rörde landets sanktioner mot Ryssland, som sedan har visat sig stämma.  

Trump har under flera veckor känt till att Flynn vilselett Pence och andra tjänstemän i Vita huset, men agerade inte förrän på måndagskvällen, lokal tid, då han tvingade Flynn att avgå, enligt Washington Post.

Skandalen kring Flynn började i december när det stod klart att han talade i telefonen med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak. De diskuterade då att häva sanktionerna mot Ryssland vid Trumps tillträde trots att Obama vid tillfället planerade att skärpa dem. Det strider mot amerikansk lag eftersom Trump inte hade tillträtt vid tillfället för samtalen.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?