ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trumps förre kampanjchef riskerar 305 års fängelse

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort kan mycket väl komma att tillbringa resten av sitt liv i fängelse, enligt en federal domare. Skulle Manafort dömas för allt som han står åtalad för är maxstraffet 305 år.

"Med tanke på karaktären av anklagelserna mot den svarande och de tunga bevisen mot honom, står svaranden inför en mycket reell möjlighet att tillbringa resten av sitt liv i fängelse" skriver den federala domaren T.S. Ellis III från Virgina i ett domstolsdokument som citeras av amerikanska medier.

Manafort står inför två rättegångar i år, en i juli i Virginia och en i september i Washington DC.

I höst gäller det anklagelser om penningtvätt och utländskt lobbyarbete med koppling till proryska politiker i Ukraina. Men han anklagas också för skattebrott och bankbedrägeri. Om 68-årige Manafort fälls på alla åtalspunkter kan han max dömas till 305 år i fängelse, enligt CNN.

Domare T.S. Ellis III har beordrat husarrest för Manafort i hemmet i Alexandria i Virgina. Åtgärderna är mer restriktiva än de som Manafort står inför i samband med rättsprocessen i Washington DC, vilket Ellis motiverar med risken att Manafort ska fly landet.

Trumps tidigare kampanjchef bär nu två gps-sändare, en som han har fått från den federala domstolen i Virgina och en från den federala domstolen i Washington DC.

Manafort nekar till allt, trots att hans tidigare kampanjkompanjon Rick Gates har erkänt sig skyldig till penningtvätt, att ha konspirerat mot USA, lämnat falska uppgifter till justitiedepartementet när det gäller utländsk lobbyverksamhet och ljugit under förhör. Om Manafort skulle erkänna kan han tvingas berätta allt han vet om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland för Robert Mueller som leder utredningen om misstänkt rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies