Annons

Trumps flyktingregler utmanas

Donald Trumps inreseförbud för folk från sju muslimska länder har stött på rättsligt motstånd i USA.

På amerikanska flygplatser samlades tusentals demonstranter efter beslutet och flera muslimska länder har protesterat.

Bild:Genna Martin / TT

Sent på lördagskvällen beslutade en federal domare i Brooklyn, New York, att resenärer som är strandsatta på amerikanska flygplatser till följd av presidentens inreseförbud ska få stanna i landet. Beslutet blockerar Trumps presidentorder, men ogiltigförklarar den inte.

Dekretet berör hittills upp till 200 människor som har giltiga visum men inte släpps in, enligt medborgarrättsrörelsen American Civil Liberties Union (ACLU), som tagit frågan till domstol. Och striden inför rätta är inte över: domarbeslutet i Brooklyn upphäver inte dekretet, det stoppar bara deporteringar tillfälligt.

Även privatpersoner och politiker inom Demokratiska partiet ifrågasätter beslutet, liksom religiösa organisationer som anser att det kränker religionsfriheten. I Pennsylvania, Washington och Hawaii uppger delstaternas justitieministrar (som bär titeln "attorney general") att de undersöker hur de ska kunna få dekretet prövat inför rätta, och vilken domstol som är rätt instans.

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet har hittills sammanlagt 375 resenärer berörts av Trumps dekret, en del av dessa var transitpassagerare. Dessutom har 173 människor stoppats av flygbolag, på flera platser i världen, från att kliva på plan till USA. Enligt USA:s tull- och gränsmyndighet hade fler än 170 människor nekats inträde fram till lördagskvällen, lokal tid.

I och med ordern stoppas visum för människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dagar. All flyktingmottagning stoppas dessutom i 120 dagar.

Inreseförbudet, som började gälla strax efter det att presidenten skrivit under dekretet, har också skapat kaos på flygplatser runt om i världen. I USA har demonstrationer ägt rum på flera storflygplatser, bland annat i New York, Dallas och Chicago.

Indonesien — världens mest folkrika muslimska land — är inte direkt berört, men landets utrikesminister Retno Marsudi "beklagar beslutet djupt", rapporterar Reuters.

Det rapporteras dessutom om länder som "ger igen". Iran tänker ge tillbaka med samma mynt och hindra amerikaner från att resa in i landet, meddelar landets utrikesdepartement.

Samtidigt går Trump ut och säger att hans order är väldigt framgångsrik.

"Det fungerar väldigt bra. Det kan du se på flygplatserna, man ser det överallt", säger Trump.

Trump ska i och med presidentorden införa förstärkta granskningar av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till USA. Syftet är att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

"Vi borde ha haft extrema granskningar i det här landet i många år", säger Trump.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?