Annons

Trumps börsrally utklassar föregående presidenters

Sedan Donald Trump valdes till president för tre år sedan har det breda S&P 500-indexet stigit med mer än 50 procent. Indexets genomsnittliga avkastning efter att amerikanska presidenter suttit tre år är omkring 23 procent, rapporterar CNBC

S&P 500 har under Donald Trumps presidentskap stigit mer än dubbelt så mycket som snittutvecklingen för föregående presidenters första tre år.
S&P 500 har under Donald Trumps presidentskap stigit mer än dubbelt så mycket som snittutvecklingen för föregående presidenters första tre år.Foto:Andrew Harnik/TT

För president Donald Trump är det mer än bara uppgången i S&P 500 som är glada nyheter. Indexet har utvecklats mer än dubbelt så mycket som snittutvecklingen för föregående presidenters första tre år, enligt Bespoke Invesment Group, som blickat tillbaka hela vägen till 1928. 

”År tre har varit det överlägset bästa året med en genomsnittlig avkastning på 12,8 procent”, skrev firman i en kommentar till sina kunder förra månaden. 

Trots oron kring handelskriget mellan stormakterna USA och Kina, som bidragit till hög volatilitet på börsen, har 2019 präglats av en rad historiska högstanoteringar på de amerikanska börserna. 

Presidenten har fått en del medvind då centralbanken Federal Reserve valt att sänka räntorna tre gånger i år – det första året med tre sänkningar sedan finanskrisen. 

Den låga arbetslösheten har även bidragit till den starka uppgången, rapporterar CNBC.  

Donald Trumps tredje år är högt över snittet gällande avkastning, men inte det bästa. År 2013, när Barack Obama var president, steg aktiemarknaden med mer än 32 procent i spåren av att marknaden återhämtat sig från recession.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?