Trumps avskedslöfte kan stänga högerns väg till makten

Donald Trump lovar att komma tillbaka. Trots att han lämnade Vita huset under ovanliga men ordnade former – spekuleras det redan i den politiska framtiden för USA:s 45:e president och i frågan om han kommer att starta ett nytt parti. 

Donald Trump lämnade under onsdagen Vita huset i en helikopter.
Donald Trump lämnade under onsdagen Vita huset i en helikopter.Foto:Joel Marklund.

”Vi kommer tillbaka i någon form”, försäkrade Donald Trump i sitt avskedstal på onsdagen och öppnade därmed för vad många räknat med: att han avser att förbli en viktig röst i amerikansk politik även framöver.

”Jag kommer alltid att kämpa för er. Jag kommer att titta, jag kommer att lyssna.”  

Efter att ha lämnat Vita huset med helikopter på morgonen, följdes en militär ceremoni med marschmusik och salutkanoner, innan Trump höll sitt avslutande tal som president. I vanlig ordning hyllade han de egna prestationerna under tiden i Vita huset. 

Bland dessa märks en stark börs, som på onsdagen noterade nya rekordnivåer. I modern tid kan bara Bill Clinton, som var president under it-boomen på börsen, summera en starkare genomsnittlig årlig uppgång på Wall Street. 

Donald Trump nämnde inte sin efterträdare Joe Biden vid namn, och han är den första presidenten sedan 1869 som inte medverkar vid sin efterträdares installations-ceremoni. Han lämnade dock ett brev till USA:s 46:e president i Vita huset och skickade med en något kluven lyckönskning i sitt avskedstal: 

”Det här landets framtid har aldrig varit bättre. Jag önskar den nya regeringen lycka och framgång”, säger han och tillfogade sedan en varning rörande vad som väntar: 

”Jag hoppas att de inte höjer era skatter. Om de gör det, så har jag varnat er.”

Donald Trump flög sedan vidare mot Florida, samtidigt som spekulationerna kring hans politiska framtid bubblade. 

Enligt Wall Street Journal har Trump diskuterat formandet av ett nytt politiskt parti, med namnet The Patriot Party, ett namn som använts förut och som förorsakade syrligheter i sociala medier: 

”The Patriot Party var en amerikansk socialistisk rörelse som på 1960- och 1970-talet organiserade fattiga vita på landsbygden i Appalacherna”, skriver exempelvis statsvetaren Ian Bremmer på Twitter. 

För USA:s republikaner är frågan dock högst allvarlig, eftersom Donald Trump fortsatt har stort inflytande och många anhängare. USA:s valsystem premierar stora partier, och tredjepartikandidater har sällan lyckats göra något större avtryck i amerikanska val. En uppdelning av amerikanska högerväljare i två läger skulle därför båda mycket illa för Republikanernas förutsättningar i framtida val. 

Tidigare politiska strömningar, som Tea Party-rörelsen, som växte fram under Barack Obamas inledande tid i Vita huset, kom att få stor uppmärksamhet både i och utanför det republikanska partiet – men bröt sig aldrig loss som en helt fristående organisation. 

Uppdelningen mellan Trump-anhängare och mer traditionella Republikaner illustrerades av att den avgående vicepresidenten Mike Pence valde att följa traditionen och medverka under Joe Biden installation. 

”Tack för privilegiet att få tjäna som vicepresident under dessa fyra år. Det har varit den största äran i mitt liv”, säger han i en mer konventionell lyckönskning inför sitt avsked. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?