1515

Trumps arv blir en värld där det är acceptabelt att ljuga

Under mina år i politiken försvarade jag alltid demokrati och yttrandefrihet. Utan den ena är den andra omöjlig. Efter kalla kriget och den autoritära kommunismens kollaps såg det bra ut för bägge.

Donald Trump, USA:s president.
Donald Trump, USA:s president.Foto:Kevin Dietsch/Larsen, Håkon Mosvold/TT

Frihetens våg svepte över Europa och större delen av världen. I början på 1900-talet fanns det färre än tio demokratier i världen. I slutet av århundradet kunde ungefär 120 av världens 200 nationalstater definieras som demokratier.

Det fanns ingenting som skulle kunna stoppa demokratins frammarsch. Central- och Östeuropa, Asien, Afrika och även vissa länder i Mellanöstern sökte sig mot demokratiska regeringsmodeller. I vissa fall genom våld, i andra fall fredligt.

Det var många som trodde, inklusive undertecknad, att förvandlingen var permanent. Ja, även Ryssland skulle ju bli ett normalt demokratiskt land med en internationell marknadsekonomi.

Jag hade tyvärr fel. Jag förstod inte att demokratin är en process, inte en slutpunkt. För att en demokrati ska kunna fungera och överleva, måste den vårdas dagligen. Omständigheterna kring representativ demokrati förändras konstant.

De var få som kunde förutspå teknologins påverkan i beslutsfattande. Demokratin skulle ju vara ett system som producerar långsamma kompromisser. Nu kräver väljarna mer. Besluten ska fattas omedelbart, annars byter man representanter.

Traditionella medier fungerade tidigare som ett filter, ett slags kvalitetskontroll. Med sociala medier har filtret försvunnit. Alla har en röst, vilket i och för sig är bra, men det blir svårt att söka fram det relevanta och det faktiskt rätta från ett konstant flöde.

Själv tycker jag att det största hotet mot demokratin på 2020-talet är sättet som man för offentlig dialog. Missförstå mig inte, jag vill inte begränsa yttrandefriheten, men samtidigt förespråkar jag ansvar hos politiker, medier och debattörer.

Problemet är att ociviliserat beteende är kontraproduktivt i en demokrati. Det hjälper inte till att USA:s president, Donald Trump, visat vägen de senaste åren. Oavsett hur det kommer att gå i presidentvalet i november så är jag rädd för att Trumps arv blir en värld där det är acceptabelt att ljuga, hata och förolämpa.

Denna utveckling hotar alla demokratiernas framtid. Som stats-, finans- och utrikesminister fick jag ta emot kritik, det var en del av demokratin. Det kändes dock sällan som om att man skulle ha blivit totalt förolämpad eller krossad av medier eller kolleger.

Detta har ändrats under de senaste åren. Den politiska debatten har blivit allt hårdare. Påföljden blir att normala fiffiga människor inte vill vara med i politiken. Det finns helt enkelt ingen fördel i att bli nationens piltavla.

Därför vädjar jag till alla som vill försvara demokrati: respektera olika åsikter och varandra, lyssna och diskutera sansat, sök och hitta lösningar. Demokrati och yttrandefrihet kräver ansvar. Ja, av oss alla. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?