ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Riksrättshotet mot Trump

Trumps advokat: "Gjorde ingenting fel"

  • Foto: Patrick Semansky

Efter tre dagar av anklagelser från Demokraterna är det nu dags för Donald Trumps advokater att framföra sina argument.

– Det kommer stå klart för er att presidenten absolut inte gjorde någonting fel, säger Pat Cipollone, som leder försvarssidan, till de senatorer som ska avgöra Trumps öde.

Demokraternas ”åklagare” fick tre dagar på sig att ge sin bild av hur Trump missbrukat presidentämbetets maktbefogenheter. När riksrättsprocessen mot USA:s president på lördagen gick in på sin fjärde dag var det försvarets tur att ta över talarstolen.

Pat Cipollone, som leder Trumps försvarslag, hävdade i sitt inledningsanförande att Demokraterna misslyckats med att slå fast Trumps skuld.

Vi anser inte att de kommit i närheten av att nå upp till bevisbördan som krävs för vad de begär att ni ska göra. Tvärt om tror vi att när ni får höra fakta så kommer det stå klart för er att presidenten absolut inte gjorde någonting fel, sade han till de samlade senatorerna.

Försvarsadvokaten målade också upp riksrättsprocessen som ett odemokratiskt försök från Demokraterna att ”upphäva resultatet i det senaste valet”.

De ber er att på eget initiativ riva alla valsedlar i det här landet. Att ta det här beslutet från det amerikanska folket, sade Cipollone.

Försvaret förväntas rikta in sig på den dåvarande demokratiske vicepresidenten Joe Bidens krav att få Ukrainas tidigare riksåklagare Viktor Sjokin sparkad för misstänkt korruption. Trump har, hittills utan att lägga fram bevis, hävdat att Biden agerat för att förekomma en utredning av det energibolag där hans son Hunter Biden satt i styrelsen.

Donald Trumps advokater har 24 timmar, fördelade över tre dagar, på sig att lägga fram sitt försvar. Advokaterna planerar dock att bara använda tre av dessa timmar under lördagen. Försvaret kommer därefter att återuppta sin presentation på måndagen, då fler amerikaner förväntas bänka sig framför tv:n för att följa riksrättsprocessen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer