Annons

Trumprådgivare gör reklam för Ivankas produkter

"Gå och köp Ivankas grejer", uppmanar Kellyanne Conway - som är topprådgivare till USA:s president Donald Trump - tv-tittarna.

Hon gör det dagen efter att hennes chef skickat ut en omdiskuterad tweet där han ger sig på en klädkedja för att den slutat sälja hans dotter Ivanka Trumps klädkollektion.

"Själv avskyr jag att shoppa", förklarar Kellyanne Conway vidare för Fox News, där hon intervjuas via ledning och där Vita husets logga syns tydligt bakom henne.

Conway fortsätter med att förklara att just i dag kommer hon ändå att göra det och säger sedan "att nu tänker jag ge gratisreklam. Gå och handla allihop. Ni hittar det på nätet".

Presidentrådgivarens budskap tolkas enligt nyhetsbyrån AFP i Washington DC inte bara som oförblommerad reklam, utan framför allt som en kanalisering av den vrede som presidenten själv uttryckte dagen innan när han twittrade att hans dotter blivit så "orättvist behandlad".

"Det här är ett brott mot regelverket. Det är en allvarlig fråga", säger Norman Eisen, som var etisk rådgivare till Obamaadministrationen.

Larry Noble, chefsjurist vid Campaign Legal Centre, som CNN intervjuade i onsdags konstaterade då att Donald Trump "totalt gått över gränsen" med sin tweet om dotterns affärer.

"Han borde inte främja sin dotters kollektion, han borde inte attackera ett företag som har affärer med hans dotter. Det visar bara den mängd problem vi har med hans affärsbolag och hans familjs företag", slog Noble fast.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer fick på torsdagen frågor om Conway gått över en etisk gräns med sitt reklamuttalande och svarade att hon hade fått "rådgivning" efter kommentarerna om Ivanka Trumps affärer.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?