Annons

Trumpkampanj startar med massmöte – trots smittorisk

När USA:s president Donald Trump inleder sin omvalskampanj med ett massmöte i amerikanska Tulsa sker det trots medicinska experters farhågor. Minst 19.000 väntas delta och oron för smittspridning är stor.

Foto:Alex Brandon

Massmöten för de mest övertygade anhängarna har varit ett återkommande fenomen under Trumps politiska bana. Men sedan början av mars, då coronapandemin på allvar slog till mot USA, har denna kontaktyta med kärntrupperna varit stängd.

Nu är det dags igen, när Trump inleder sin återvalskampanj inför höstens stundande presidentval med ett massmöte i sydstatsstaden Tulsa, Oklahoma.

”Min kampanj har inte börjat än. Den börjar på lördag kväll i Oklahoma!” skriver presidenten på Twitter.

Men massmötet omges dock av virusoro. Anthony Fauci, chef för National Institute for Allergy and Infectious Diseases i USA, kommenterar för CBS smittorisken med orden: ”Det är väldigt uppenbart att den risken existerar”.

Evenemanget väntas fylla arenan Bok Center, vilket innebär att minst 19.000 människor ska tillbringa flera timmar ihop inomhus.

På fredagen avslog Oklahomas högsta domstol en stämning som försökte stoppa kampanjmötet med hänvisning till smittorisken. Och Trumps stab pekar på att besökarna kommer erbjudas temperaturkontroller, handsprit och ansiktsmasker.

”Vi är övertygade om att vi kan garantera säkerheten i Tulsa”, säger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany.

Att bära ansiktsmask kommer dock att vara frivilligt, och många av de samlade supportrarna förmodas följa Trumps exempel – presidenten har konsekvent valt att inte bära mask. Den som vill delta i massmötet måste dessutom underteckna ett dokument som friar arrangörerna från juridiskt ansvar vid smittspridning.

Anhängarna verkar dock inte avskräckta, trots att infektionstalen i Oklahoma ökar.

”Det här är ett superviktigt ögonblick för oss allihop”, säger 19-årige Stephen Corley som campat utanför arenan sedan i tisdags för att vara säker på att få plats.

Delstaten röstar redan överväldigande republikanskt och massmötet anses handla mer om att generera entusiasm än att nå nya väljare. Trump har pressats av kritik mot regeringens hantering av coronautbrottet samt av Black lives matter-rörelsens protester.

Massmötet var ursprungligen schemalagt till fredagen, på datumet ”Juneteenth” då frigivandet av USA:s sista slavar firas, men flyttades efter omfattande kritik till lördagen. Trump följde upp eftergiften med en varning till de motdemonstranter som väntas till mötet.

”Demonstranter, anarkister, uppviglare, plundrare eller skitstövlar som tänker åka till Oklahoma ska vara klara över att ni inte kommer att behandlas som ni har blivit i New York, Seattle eller Minneapolis. Det kommer att bli helt annorlunda!” sade presidenten i ett uttalande.

Runt 120.000 personer har hittills avlidit av covid-19 i USA.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?