Annons

Trumpjubel i Moskva

Den ryska ekonomin är pressad, men valet av Donald Trump i USA kan bidra till bättre tider.
"Hans seger ökar sannolikheten för att sanktionerna lättas upp eller tas bort", säger SEB-ekonomen Andreas Johnson.

Såta vänner? Donald Trump och Vladimir Putin
Såta vänner? Donald Trump och Vladimir PutinBild:Evan Vucci /Alexei Druzhinin

Före valet sa Donald Trump att Vladimir Putin är en bättre ledare än Barack Obama. I onsdags var den ryska presidenten en av de första att gratulera Donald Trump.

"Det var intressant att se vad som hände efter Donald Trumps seger. Medan de flesta börser och valutor gick ned direkt, steg den ryska börsen", säger Andreas Johnson, ekonom och Rysslandsanalytiker på SEB.

Det beror på hopp om att USA ska dra ned sanktionerna mot Ryssland, som Barack Obama införde efter annekteringen av Ukraina i mars 2014. Nu omfattar sanktionerna bland annat ett hundratal privatpersoner och stora ryska företag med koppling till staten.

"Donald Trump har tydligt en mer positiv syn på Ryssland än vad Obama-administrationen har. Som det mesta kring honom är det osäkert hur han kommer att agera i praktiken, men i valrörelsen var han ganska vänligt inställt till Ryssland", säger Andreas Johnson.

Bland annat sa Donald Trump att ett bättre förhållande till Ryssland skulle hjälpa USA att besegra IS och öppnade för att erkänna Krim som en del av Ryssland.

Andreas Johnson ser dock frågetecken kring den nya presidentens utrikespolitik.

"Vi vet inte vilka rådgivare han skaffar, och i vilken utsträckning han kommer att lyssna på dem. Men troligen har de en mindre positiv syn på Ryssland än honom. Traditionellt finns en fientlighet och misstänksamhet bland Republikanerna mot Ryssland."

Västvärldens sanktioner har tillsammans med ett lägre oljepris och svag valuta sänkt Rysslands ekonomi de senaste åren.

Under den akuta krisen i december 2014, när rubeln föll fritt, chockhöjde centralbankschefen Elvira Nabiullina styrräntan till 17 procent. Nu är den nere på 10 procent, fortfarande dubbelt så högt som före Ukrainakrisen.

"Försvårad upplåning utomlands slår främst mot bank- och energisektorerna. De negativa effekterna på BNP ligger kanske på några tiondelars procentenheter."

Rysslands BNP krympte med 3,7 procent i fjol och väntas backa med ytterligare 0,5 procent i år enligt SEB:s prognos.

"Den värsta recessionen har passerat och det blir en svag återhämtning de närmaste två åren", säger Andreas Johnson.

På fredagen sa den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev att Ryssland räknar med att sanktionerna blir kvar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, säger att det som Donald Trump sa i valkampanjen snart ställs mot verkligheten.

"Vi vet ännu inte vad som bara har varit löst prat."

Martin Kragh kallar uttalanden om Nato och Ukraina "oroväckande", men anser att en kursomläggning i enlighet med Donald Trumps uttalanden inte är möjlig.

"Även om Donald Trump har en åsikt finns realiteten kvar. Intressekonflikten mellan USA och Ryssland är djupare än någon gång sedan kalla krigets slut."

Martin Kragh påminner också om att det republikanska partiet, kongressen och det omliggande samhället kan påverka Donald Trump.

"Vi vet inte heller vilka hans rådgivare blir och om de kan balansera honom. Vi vet egentligen inte särskilt mycket om vilken utrikespolitik över huvud taget han vill bedriva."

Martin Kragh säger att det är tidigt att prata om islossning mellan USA och Ryssland.

"Donald Trump lär möta tuffa ryska förhandlare. Den ryska duman skickade redan i höstas en önskelista på vad som krävs för att normalisera förhållandet. Den innebär att USA skulle ge upp att vara en utrikespolitisk aktör, och helt överlämnar denna arena åt länder som Ryssland och Kina."

På listan står enligt Martin Kragh bland annat att USA ska acceptera att Ryssland har annekterat Krim. USA ska dessutom inte bara avskaffa sanktionerna utan även ersätta Ryssland för förlusterna som de har orsakat.

"Det skulle kortfattat innebära att USA rullar över och lägger sig på rygg för Ryssland."

Samtidigt pågår ett skifte i USA från president George W. Bushs aktiva utrikespolitik.

"USA har redan under Barack Obama svängt mot att bli mer inåtvänt. USA:s militära närvaro utomlands har minskat. Det finns också missnöje med ekonomiska handelsavtal. Om Donald Trump fortsätter i den riktningen, och hur långt denna pendelrörelse går, återstår att se". säger Martin Kragh.

Han anser dock att den nya presidenten har stort handlingsutrymme.

"Donald Trump har finansierat sin egen kampanj och är inte skyldig någon något."


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?