ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Trumpförslaget: Lämna WTO

  • Foto: Susan Walsh

USA:s president Donald Trumps administration har förberett ett utkast till lagstiftning som i praktiken skulle innebära att landet lämnar handelsorganisationen WTO. Det uppger nyhetssajten Axios som publicerat en kopia av utkastet.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps administration har skrivit utkast till en ny lag som i praktiken innebär att USA helt frångår frihandelsorganisationen WTO:s regelverk. Det rapporterar den amerikanska nyhetssajten Axios.

Sajten har kommit över en kopia på utkastet som skulle ge presidenten makt att höja tullar på varor och tjänster från andra länder utan att den amerikanska kongressen först får ta ställning till saken. Enligt dagens amerikanska regler har presidenten begränsad makt att agera på egen hand och måste bland annat kunnat visa på att tullar skulle stärka den nationella säkerheten.

”Det kan jämställas med att vi skulle lämna WTO och våra åtaganden utan att faktiskt meddela vårt utträde”, säger en källa med insyn i saken till Axios.

Enligt nyhetssajtens källor ska handelsrådgivaren Peter Navarro vara en av få inom Trumpadministrationen som förespråkar regeländringen. Förslaget lär inte få mycket stöd i kongressen där Donald Trumps republikanska partikamrater generellt är frihandelsförespråkare medan de demokrater som skulle kunna stödja liknande förslag knappast vill ge presidenten en politisk seger.

I slutet av förra veckan rapporterade samma publikation att Donald Trump vid flera tillfällen sagt åt sin stab att han vill att USA lämnar WTO. Det förnekades då av finansminister Steven Mnuchin som kallade uppgifterna ”överdrivna”.

En talesperson för Vita huset förnekar inte för Axios att förslaget har förberetts men säger att det i nuläget inte finns några planer på att lägga fram det inför kongressen.

Asienbörserna sjunker under måndagsmorgonen. Strax efter klockan 7 svensk tid handlas sydkoreanska Kospi 200 ner 1,7 procent medan japanska Nikkei backar 1,3 procent. Shanghaibörsens kompositindex är ner 1,2 procent.

I veckan väntas tullar motsvarande 34 miljarder dollar eller 305 miljarder kronor träda i kraft från båda sidor i den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Samtidigt råder stor osäkerhet kring eventuella hinder för kinesiska investeringar i USA, något som Trumpadministrationen tidigare förespråkat men backat något ifrån.

Under morgonen har den brittiska tidningen Financial Times också rapporterat att EU förberett motåtgärder om Donald Trump gör allvar av hotet om att inför tullar om 25 procent på importerade bilar från Europa. 

I ett brev till det amerikanska handelsdepartementet skriver EU-kommissionen att tullar på motsvarande 294 miljarder dollar (2.640 miljarder kronor) eller en knapp femtedel av dem amerikanska varuexporten till EU förra året skulle kunna införas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies