Annons

Trumpförslaget: Lämna WTO

USA:s president Donald Trumps administration har förberett ett utkast till lagstiftning som i praktiken skulle innebära att landet lämnar handelsorganisationen WTO. Det uppger nyhetssajten Axios som publicerat en kopia av utkastet.

Foto:Susan Walsh

Den amerikanske presidenten Donald Trumps administration har skrivit utkast till en ny lag som i praktiken innebär att USA helt frångår frihandelsorganisationen WTO:s regelverk. Det rapporterar den amerikanska nyhetssajten Axios.

Sajten har kommit över en kopia på utkastet som skulle ge presidenten makt att höja tullar på varor och tjänster från andra länder utan att den amerikanska kongressen först får ta ställning till saken. Enligt dagens amerikanska regler har presidenten begränsad makt att agera på egen hand och måste bland annat kunnat visa på att tullar skulle stärka den nationella säkerheten.

”Det kan jämställas med att vi skulle lämna WTO och våra åtaganden utan att faktiskt meddela vårt utträde”, säger en källa med insyn i saken till Axios.

Enligt nyhetssajtens källor ska handelsrådgivaren Peter Navarro vara en av få inom Trumpadministrationen som förespråkar regeländringen. Förslaget lär inte få mycket stöd i kongressen där Donald Trumps republikanska partikamrater generellt är frihandelsförespråkare medan de demokrater som skulle kunna stödja liknande förslag knappast vill ge presidenten en politisk seger.

I slutet av förra veckan rapporterade samma publikation att Donald Trump vid flera tillfällen sagt åt sin stab att han vill att USA lämnar WTO. Det förnekades då av finansminister Steven Mnuchin som kallade uppgifterna ”överdrivna”.

En talesperson för Vita huset förnekar inte för Axios att förslaget har förberetts men säger att det i nuläget inte finns några planer på att lägga fram det inför kongressen.

Asienbörserna sjunker under måndagsmorgonen. Strax efter klockan 7 svensk tid handlas sydkoreanska Kospi 200 ner 1,7 procent medan japanska Nikkei backar 1,3 procent. Shanghaibörsens kompositindex är ner 1,2 procent.

I veckan väntas tullar motsvarande 34 miljarder dollar eller 305 miljarder kronor träda i kraft från båda sidor i den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Samtidigt råder stor osäkerhet kring eventuella hinder för kinesiska investeringar i USA, något som Trumpadministrationen tidigare förespråkat men backat något ifrån.

Under morgonen har den brittiska tidningen Financial Times också rapporterat att EU förberett motåtgärder om Donald Trump gör allvar av hotet om att inför tullar om 25 procent på importerade bilar från Europa. 

I ett brev till det amerikanska handelsdepartementet skriver EU-kommissionen att tullar på motsvarande 294 miljarder dollar (2.640 miljarder kronor) eller en knapp femtedel av dem amerikanska varuexporten till EU förra året skulle kunna införas.

Innehåll från EizoAnnons

Byt ut dina gamla bildskärmar och halvera elförbrukningen

Vad skulle en halvering av bildskärmarnas elförbrukning betyda för ditt företag?
Vad skulle en halvering av bildskärmarnas elförbrukning betyda för ditt företag?

Hur kan jag sänka bildskärmarnas elförbrukning utan att dra ner på användningen? Välj en bildskärm med så låg energiklass som möjligt, säger Marcel Lundstad, specialist på bildskärmar. Med EIZO:s 24 tumsskärm kan du halvera elförbrukningen för bildskärmen på din arbetsplats eller i hemmet.

– Det är viktigt att ha koll på energiklassen när du väljer bildskärmar, säger Marcel Lundstad. EIZO har länge varit ledande inom energisnåla bildskärmar. Vi är exempelvis den enda leverantören med energiklass B på en standard 24-tums skärm.

– Väljer du en EIZO FlexScan bildskärm kan du halvera elförbrukningen, jämfört med vad som finns på marknaden idag. Här finns det alltså pengar att spara, samtidigt som du gör miljön en tjänst.

Möjliggör lägre energiförbrukning

Ett exempel på energisparande funktioner är den smarta EcoView-tekniken som finns i alla EIZO FlexScan-modeller.

– Med EcoView-tekniken anpassas skärmarna automatiskt till ljuset i rummet, vilket ger en lägre energiförbrukning, säger Marcel Lundstad. Förutom att det innebär en lägre strömförbrukning innebär det också en större hänsyn till den som använder bildskärmen.

Rätt anpassad ljusstyrka skapar en hälsosammare situation på din arbetsplats med en lägre påverkan på ögat än en felinställd bildskärm.

 ”Ingen annan 24”-modell, oavsett tillverkare, har idag bättre energiklass”

Kan ge stora kostnadsbesparingar

Bildskärmar från EIZO är dessutom 100 procent flimmerfria, vilket bidrar till bättre synergonomi och minskar risken för trötta ögon. Just ögontrötthet kan innebära att man kompenserar sin kroppshållning på en arbetsplats och kan på sikt leda till andra besvär som nack- eller huvudvärk. Dessutom har skärmarna automatisk reducering av skadligt blått ljus och en garantitid på fem år som ger ett tryggt ägande och en lång livslängd.

– Sammantaget kan det här ge stora kostnadsbesparingar, både på kort och lång sikt, även för användaren, avslutar Marcel Lundstad.

Se gärna mer om bildskärmars energiklass  

 Snabbfakta EIZO FlexScan:

• Låg energiförbrukning – energiklass B (avser FlexScan 24” EV2460)

• Optimerar ljusstyrkan automatiskt – rätt ljusstyrka dygnet runt

• Inget flimmer – lugn och harmonisk bild samt skonsam mot ögonen

• Lång garantitid – tryggt ägande och lång livslängd

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eizo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera