Annons

Trumpeffekten gör svenska bostadsköpare nervösa

På bostadsmarknaden väntas Trumpeffekterna bli små, medan fondsparare kan råka ut för bakslag.

Men redan på onsdagsmorgonen slog Trumpeffekten till på den svenska bostadsmarknaden, enligt fastighetsmäklaren Erik Olsson.

 

Det rör sig om en kund som inte vågade fullfölja sitt bostadsköp, då osäkerheten efter den amerikanska valutgången kändes för stor.

”Precis som vid brexit i somras skapar det amerikanska valet lite oreda och oro som ökar nervositeten vi redan har”, säger Erik Olsson, vd för mäklarkedjan med samma namn.

”Förmodligen blir effekterna på den svenska bostadsmarknaden rätt små. I jämförelse med hur svensk politik påverkar kan man konstatera att vi har problem och risker på betydligt närmare håll än USA”, säger han.

Erik Olsson betecknar bostadsmarknaden som stark men lite nervös.

”Med Trump som president i USA kan oron öka lite men, men det är snarare andra frågetecken som påverkar bostadsmarknaden mer”, säger han.

Vilka risker tänker du på?
”Främst åtgärder för att dämpa bostadslånens ökning som sedan visar sig få för stora effekter när ränteläget normaliseras.”

Tor Borg, chefsekonom på SBAB, tror att ett längre börsfall skulle påverka bostadsmarknaden negativt.

”Jag har dock svårt att tro att en eventuell prisnedgång skulle bli djup och bestående om inte ränteläget stiger samtidigt. Och om något så lär ju valresultatet i USA pressa ned ränteläget snarare än upp”, säger han.

Om Donald Trump däremot lägger om politiken så att det skapar negativa konjunktureffekter i Europa, till exempel om svensk export missgynnas, så slår det på sikt igenom i bostadsmarknaden enligt Tor Borg.

Se över dina boendekostnader: Jämför bolån här (extern tjänst)

Fondsparare med Asien- och Japanfonder fick sig omedelbart en känga när den oväntade valutgången skrämde ned börserna rejält. I Sverige och Europa blev börsreaktionen mycket mindre negativ än väntat. En förklaring kan vara den försonande ton som Donald Trump höll i sitt vinnartal.

Klart är dock att finansmarknadernas riskaptit minskar nu när osäkerheten kring USA:s agerande i viktiga frågor har ökat. Dimmorna lär skingras tidigast runt den 20 januari när Donald Trump flyttar in i Vita huset.

”Investerarna drar ned på risken och vi kommer att få se sjunkande aktiekurser och räntor. Det som oroar är de många okända aspekterna av Trumps politik”, säger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg på Danske Bank.

"När röken har lagt sig kan det vara intressant att titta på amerikanska bolag, eftersom det är amerikanska företag som drar fördel av Trumps politik medan resten av världen får dras med nackdelarna", säger han.

För fondsparare kan det vara värt att tänka som ett pensionsbolag, det vill säga att inte lägga alla ägg i samma börskorg.

”Vi har en robust portfölj som ska klara av stora marknadsrörelser. Efter brexit föll börserna brant, men vår portfölj var nästan helt opåverkad”, säger Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltningsbolag.

Skandias portfölj, med ett marknadsvärde på närmare 400 miljarder kronor, innehåller knappt 40 procent räntor, runt 30 procent börsnoterade aktier samt fastigheter, infrastruktur och onoterade bolag.

Lars-Göran Orrevall anser inte att man ska dra för snabba slutsatser om Trumps agerande.
”Många drar slutsatsen att nu avvaktar Fed med en räntehöjning i december. Jag delar inte den synen”, säger han.

”Intressant är att två av västvärldens ledare, Trump och Theresa May, nu är öppet kritiska till centralbankernas extremt låga räntor och stimulanspolitik”, säger Lars-Göran Orrevall.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Kinnareds WellAnnons

Hållbart emballage bidrar till färre transporter

Peter Syrén är vd på Kinnareds Well, Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell.
Peter Syrén är vd på Kinnareds Well, Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell.

Antalet transporter ökar i takt med att den globala handeln stadigt växer. Här gäller det att planera och lasta smartare för att undvika onödiga transporter. En del i lösningen kan vara att satsa på rätt typ av emballage – som är hållbart i ordets dubbla bemärkelse.

Transportsektorns stora utmaning framöver blir att möta den expansiva globala handeln och samtidigt minimera sin klimatpåverkan. En del i lösningen är att packa transporter smartare. Dels med mer klimatsmarta material, och dels för att undvika skador på gods – ett problem som kostar både tid, pengar och bidrar till onödiga transporter.

Ett material som vinner mark när det gäller emballage är enkelwell, det vill säga wellpapp i två skikt som finns både på rulle och som ark. Kinnareds Well är Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell och företaget producerar även formatanpassade welldynor samt kartongark. Sedan 70 år tillbaka har företaget i Hylte kommun försett återförsäljare och slutkunder med emballage som skyddar slutkundens produkter och ersätter miljöbovar som plast och frigolit. 

Nollade transportskadorna med wellpapp

– Enkelwell är ett enkelt men genialt material som har en rad olika funktioner. Det är både starkt och flexibelt och kan bland annat användas för att skydda, dämpa, isolera och förpacka. Welldynor baseras också på enkelwell som i skikt lamineras ihop till ett hårt material som används till mellanlägg, kantskydd, fixering och utfyllnad. Welldynorna klarar att stabilisera mycket tung last trots sin egen lätta vikt, säger Peter Syrén, vd på Kinnareds Well och fortsätter: 

– En typisk slutanvändare kan vara möbelproducenter eller industrier med behov att skydda och stabilisera tyngre gods. Flera användare har nollat sina transportskador sedan de börjat använda welldynor. Det är en jättebesparing både när det gäller tid och pengar, men även ur miljöhänsyn.

Smart miljöval på flera sätt

Kinnareds Wells produkter tillverkas huvudsakligen av returpapper och miljövänlig majsstärkelse, vilket innebär att de är återvinningsbara. Hela 90 procent av all wellpapp går till återvinning och blir en värdefull råvara för de svenska pappersbruken.

– En annan miljömässig fördel är det regionala sättet att jobba. I ett globalt perspektiv finns vi relativt sett nära våra återförsäljare och användare vilket innebär att vi minskar onödiga transporter även på detta sätt, säger Peter Syrén.

Han ser en tydlig trend där allt fler efterfrågar skräddarsydda emballagelösningar. För att möta den utvecklingen jobbar Kinnareds Well nära sina kunder och tar fram kundanpassade produkter som ska fungera för specifika ändamål och för leveranser just-in-time. 

– Vårt material har även stor innovationspotential och lämpar sig väl för att göra nya behovsanpassade produkter. Vi vill hjälpa våra kunder att lösa deras utmaningar kopplat till emballering och att ta fram lösningar som skapar större nytta när det gäller funktion, kvalitet och effektivitet, säger Peter Syrén och fortsätter: 

– Vi tror att våra produkter kommer fortsätta att ersätta plastlösningar i snabb takt, inte minst inom transportlogistiken där valet av emballage kan ge så tydliga effekter.

Fakta om Kinnareds Well

Kinnareds Well är ett företag som sedan tidigt 1950-tal tillverkat och levererat produkter med enkelwell som bas. Fokus har alltid varit att förse marknaden med prisvärda produkter av högsta kvalitet och leveranssäkerhet. 

Är du nyfiken på Kinnareds Well eller har frågor kring produkterna? Läs mer här. 

Mer från Kinnareds Well

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kinnareds Well och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?