USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare, bland annat en tidigare åklagare, samt fyra ryska mediebolag: Nabuleaks. Era-Media, Only News och Skeptik.
De beskrivs som den ”inre cirkeln” kring den partillösa ukrainska parlamentarikern Andriy Derkach, som har anklagats för att vara en ”aktiv rysk agent”.
Andriy Derkach drabbades av sanktioner redan i september för att tillsammans med Donald Trumps advokat Rudy Giuliani ha spridit falska uppgifter om Hunter Biden, son till den tillträdande presidenten Joe Biden.
”Minst sedan 2019 har Derkach och hans medhjälpare påverkat amerikanska medier, USA-baserade plattformar för sociala medier och inflytelserika amerikaner för att att sprida missledande och ogrunda påståenden att nuvarande och tidigare amerikanska ämbetspersoner engagerade sig i korruption, penningtvätt och olagligt politiskt inflytande i Ukraina”, skriver finansministeriet i ett uttalande.
Även den avgående finansministern Steven Mnuchin har uttalat sig.
”Ryska desinformationskampanjer som riktar sig mot amerikanska medborgare är ett hot mot vår demokrati. USA kommer att aggressivt försvara vårt valsystems integritet och processer”, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.
”Vi väntade inte en så bred sanktionslista från den här administrationen. för mig är det ett bra tecken på att systemet med kontroll och balans fortfarande fungerar i den amerikanska regeringen”, säger den ukrainska antikorruptionsaktivisten Daria Kaleniuk till Reuters.
Ukraina har varit en återkommande ingrediens i amerikansk politik de senaste åren, och spelade en stor roll i USA:s presidentval 2016.
Uppgifter om att Joe Biden, som var vicepresident under Barack Obama, hade försökt påverka Ukraina att lägga ned en utredning om Hunter Bidens affärer i landet blev sprängstoff i valkampen för drygt fyra år sedan.
Joe Biden uppgavs då ha fryst ett lån på 1 miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, till det kris- och krigsdrabbade landet – om inte statsåklagaren Viktor Sjokin sparkades för att hindra en utredning om mutor i energibolag Burisma, där Hunter Biden satt i styrelsen. Uppgifterna bevisades aldrig och stämmer inte heller tidsmässigt.
För ett år sedan ställdes Donald Trump inför riksrätt, just på grund av Ukraina. I skottgluggen var bland annat hans möte med Ukrainas då nyvalde president Volodymyr Zelenskij i september 2019.
Demokraterna anklagade honom för att ha fryst militärt bistånd för att Ukrainas regering skulle börja utreda Hunter Bidens affärer. Donald Trump friades av den republikanska majoriteten i senaten i februari 2020.