Hoppa till innehållet

Annons

Trumpadministrationen straffar Bidenbluffare

Sista veckan vid makten utdelar Trumpadministrationen sanktioner mot sju ukrainare för inblandning i USA-valet i november – på Donald Trumps sida.

USA anser att de har spridit ogrundade mutanklagelser mot Joe Bidens son.

USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare. De anser att de spridit ogrundade anklagelser mot Joe Bidens son Hunter Biden.
USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare. De anser att de spridit ogrundade anklagelser mot Joe Bidens son Hunter Biden.

USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare, bland annat en tidigare åklagare, samt fyra ryska mediebolag: Nabuleaks. Era-Media, Only News och Skeptik.

De beskrivs som den ”inre cirkeln” kring den partillösa ukrainska parlamentarikern Andriy Derkach, som har anklagats för att vara en ”aktiv rysk agent”.

Andriy Derkach drabbades av sanktioner redan i september för att tillsammans med Donald Trumps advokat Rudy Giuliani ha spridit falska uppgifter om Hunter Biden, son till den tillträdande presidenten Joe Biden.

”Minst sedan 2019 har Derkach och hans medhjälpare påverkat amerikanska medier, USA-baserade plattformar för sociala medier och inflytelserika amerikaner för att att sprida missledande och ogrunda påståenden att nuvarande och tidigare amerikanska ämbetspersoner engagerade sig i korruption, penningtvätt och olagligt politiskt inflytande i Ukraina”, skriver finansministeriet i ett uttalande.

Även den avgående finansministern Steven Mnuchin har uttalat sig.

”Ryska desinformationskampanjer som riktar sig mot amerikanska medborgare är ett hot mot vår demokrati. USA kommer att aggressivt försvara vårt valsystems integritet och processer”, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Vi väntade inte en så bred sanktionslista från den här administrationen. för mig är det ett bra tecken på att systemet med kontroll och balans fortfarande fungerar i den amerikanska regeringen”, säger den ukrainska antikorruptionsaktivisten Daria Kaleniuk till Reuters.

Ukraina har varit en återkommande ingrediens i amerikansk politik de senaste åren, och spelade en stor roll i USA:s presidentval 2016. 

Uppgifter om att Joe Biden, som var vicepresident under Barack Obama, hade försökt påverka Ukraina att lägga ned en utredning om Hunter Bidens affärer i landet blev sprängstoff i valkampen för drygt fyra år sedan.

Joe Biden uppgavs då ha fryst ett lån på 1 miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, till det kris- och krigsdrabbade landet – om inte statsåklagaren Viktor Sjokin sparkades för att hindra en utredning om mutor i energibolag Burisma, där Hunter Biden satt i styrelsen. Uppgifterna bevisades aldrig och stämmer inte heller tidsmässigt.

För ett år sedan ställdes Donald Trump inför riksrätt, just på grund av Ukraina. I skottgluggen var bland annat hans möte med Ukrainas då nyvalde president Volodymyr Zelenskij i september 2019.

Demokraterna anklagade honom för att ha fryst militärt bistånd för att Ukrainas regering skulle börja utreda Hunter Bidens affärer. Donald Trump friades av den republikanska majoriteten i senaten i februari 2020.

Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Fem fallgropar med vilande bolag – så navigerar du runt dem

Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.
Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.Foto: Mikael Sjöberg

Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

Många företagare som säljer sin verksamhet väljer att vänta och låter bolaget vila i fem år innan de tar ut kapitalet. Anledningen är att skatten då kan bli 25 procent istället för 55 procent. Men ibland visar det sig att det man trodde var ett vilande bolag inte alls är det.

Eftersom området rent juridiskt är relativt snårigt gäller det att vara noggrann och förutseende för att inte trampa snett, konstaterar Nordea Private Bankings affärjurist Pernilla Frisk.

– Det finns en del fällor med vilande bolag som är viktiga att känna till, säger hon.

Här listar hon fem fallgropar som du kanske borde åtgärda innan verksamheten säljs. Åtminstone om du tänkt dig att ha ett vilande bolag.

1. Fortsatt drift i annat bolag

Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.

– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.

Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.

2. Närstående bedriver drift i annat bolag

En annan fallgrop kan vara om man någon gång har gjort ett generationsskifte. Om ni är två syskon som delat upp verksamheten i två bolag och sedan drivit varsitt, finns det risk för att ingen av er kan sälja av sin verksamhet och ha ett vilande bolag. Det spelar ingen roll om generationsskiftet gjordes för flera decennier sedan.

Om ni däremot är kusiner som tagit över bolagen kan ni som säljare ha ett vilande bolag. Det beror på att kusiner inte ses som närstående utifrån ett skattemässigt perspektiv.

– Sedan några år tillbaka finns det en ny lagstiftning för att underlätta generationsskiften, men reglerna är ändå komplicerade, menar Pernilla Frisk.

3. Fortsatt anställning

Om du säljer samtliga aktier i ett bolag påverkas inte den skattemässiga statusen i det vilande bolaget av en eventuell anställning.

– Bedömningen blir dock en annan om du som ägare – eller någon närstående – har kvar andelar i det sålda bolaget, då kan du i de flesta fall inte ha ett vilande bolag, betonar Pernilla Frisk.

Detta gäller också om du återinvesterar i köparbolaget och någon i närståendekretsen fortsatt är anställd i bolaget.

4. Aktiv kapitalförvaltning

Hur aktiv man som ägare kan vara när det gäller att placera kapital i sitt vilande bolag är ovisst. Det finns rättsfall som visar att man själv kan fatta beslut om vissa omplaceringar, men det är oklart var gränsen går. Högsta instans har godkänt att ägare omplacerat cirka 20 procent av kapitalet och gjort cirka 50 köp- och säljtransaktioner under ett år.

För att undvika att man hamnar i en tvist med Skatteverket rekommenderar Pernilla Frisk att man förvaltar kapitalet diskretionärt, det vill säga överlåter placeringsbesluten till banken eller en annan förvaltare.

– Vi brukar även förorda att man är försiktig med att placera kapitalet i onoterade värdepapper, eftersom det kan öka risken för att bolaget inte anses vara vilande, påpekar hon.

5. Omstrukturering och enskild egendom

Slutligen, för att man ska kunna ha ett vilande bolag krävs det i vissa fall att man behöver göra en omstrukturering innan verksamheten säljs.

– Enkelt förklarat så säljer man aktierna i bolaget till underpris till ett nybildat bolag. Därefter säljer det nya bolaget aktierna i verksamhetsbolaget och köpeskillingen landar in i holdingbolaget, som man sedan låter bli vilande, säger Pernilla Frisk.

Även om aktierna i verksamhetsbolaget är enskild egendom, så innebär det inte att aktierna i det nya bolaget per automatik blir det.

– Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa så att även de nya aktierna blir enskilda.

Extern länk: Ta reda på mer om hur Private Bankings jurister kan hjälpa dig vid förändringar i ditt företag

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera