Trumpadministrationen straffar Bidenbluffare

Sista veckan vid makten utdelar Trumpadministrationen sanktioner mot sju ukrainare för inblandning i USA-valet i november – på Donald Trumps sida.

USA anser att de har spridit ogrundade mutanklagelser mot Joe Bidens son.

USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare. De anser att de spridit ogrundade anklagelser mot Joe Bidens son Hunter Biden.
USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare. De anser att de spridit ogrundade anklagelser mot Joe Bidens son Hunter Biden.

USA:s finansministerium införde på måndagen sanktioner mot sju ukrainska medborgare, bland annat en tidigare åklagare, samt fyra ryska mediebolag: Nabuleaks. Era-Media, Only News och Skeptik.

De beskrivs som den ”inre cirkeln” kring den partillösa ukrainska parlamentarikern Andriy Derkach, som har anklagats för att vara en ”aktiv rysk agent”.

Andriy Derkach drabbades av sanktioner redan i september för att tillsammans med Donald Trumps advokat Rudy Giuliani ha spridit falska uppgifter om Hunter Biden, son till den tillträdande presidenten Joe Biden.

”Minst sedan 2019 har Derkach och hans medhjälpare påverkat amerikanska medier, USA-baserade plattformar för sociala medier och inflytelserika amerikaner för att att sprida missledande och ogrunda påståenden att nuvarande och tidigare amerikanska ämbetspersoner engagerade sig i korruption, penningtvätt och olagligt politiskt inflytande i Ukraina”, skriver finansministeriet i ett uttalande.

Även den avgående finansministern Steven Mnuchin har uttalat sig.

”Ryska desinformationskampanjer som riktar sig mot amerikanska medborgare är ett hot mot vår demokrati. USA kommer att aggressivt försvara vårt valsystems integritet och processer”, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Vi väntade inte en så bred sanktionslista från den här administrationen. för mig är det ett bra tecken på att systemet med kontroll och balans fortfarande fungerar i den amerikanska regeringen”, säger den ukrainska antikorruptionsaktivisten Daria Kaleniuk till Reuters.

Ukraina har varit en återkommande ingrediens i amerikansk politik de senaste åren, och spelade en stor roll i USA:s presidentval 2016. 

Uppgifter om att Joe Biden, som var vicepresident under Barack Obama, hade försökt påverka Ukraina att lägga ned en utredning om Hunter Bidens affärer i landet blev sprängstoff i valkampen för drygt fyra år sedan.

Joe Biden uppgavs då ha fryst ett lån på 1 miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, till det kris- och krigsdrabbade landet – om inte statsåklagaren Viktor Sjokin sparkades för att hindra en utredning om mutor i energibolag Burisma, där Hunter Biden satt i styrelsen. Uppgifterna bevisades aldrig och stämmer inte heller tidsmässigt.

För ett år sedan ställdes Donald Trump inför riksrätt, just på grund av Ukraina. I skottgluggen var bland annat hans möte med Ukrainas då nyvalde president Volodymyr Zelenskij i september 2019.

Demokraterna anklagade honom för att ha fryst militärt bistånd för att Ukrainas regering skulle börja utreda Hunter Bidens affärer. Donald Trump friades av den republikanska majoriteten i senaten i februari 2020.


Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?