1515

Trump vill stryka Puerto Ricos skuld

USA:s president beskriver besöket i det katastrofdrabbade Puerto Rico som en "fantastisk dag" på väg hem till Washington.

Han säger att öns stora skuld måste strykas.

Bild:TT

Trump gjorde flera kritiserade uttalanden under sitt fem timmar långa besök i Puerto Rico.

Trots att han tidigare attackerat myndigheternas agerande på ön sade han när han var på plats att de borde vara "väldigt stolta" över att det inte var fler som omkom när orkanen drog fram. Han jämförde sedan katastrofen med "en riktig katastrof likt Katrina", då "hundratals, hundratals, hundratals människor dog."

Han pratade sedan om hur orkanen som drog in över Puerto Rico, som är en självstyrande del av USA, varit mycket ekonomiskt ansträngande för landet.

"Jag hatar att säga det här, men ni har satt vår budget ur spel. Men det är okej", sade Trump.

Dagar innan besöket läxade Trump upp Puerto Ricos huvudstad San Juans borgmästare Carmen Yulín Cruz när hon bad om hjälp, och kallade puertoricaner otacksamma som vill "att allt ska göras åt dem".

Väl på plats var stridsyxan begraven och Trump skakade hand med Cruz. Till CNN säger Cruz att hon sade till Trump: "Det här handlar om att rädda liv och inte om politik". Trump var väldigt nöjd efter sitt besök på ön.

"Vi har bara hört 'tack' från invånarna i Puerto Rico. Det är någonting som jag har uppskattat väldigt mycket i dag", sade Trump, efter besöket.

Redan innan orkanen drog in hade Puerto Rico stora ekonomiska problem och ansökte om konkurs tidigare i år. Ön kämpar för att återuppbygga ekonomisk stabilitet sedan det amerikanska territoriet inte längre kan betala sina skulder på omkring 72 miljarder dollar.

Under besöket kommenterade Trump Puerto Ricos ekonomiska situation i en intervju med Fox News.

"De är skyldiga vännerna på Wall Street mycket pengar och vi måste stryka det", sade Trump.

Moody's uppskattade på tisdagen kostnaden för Puerto Rico efter Marias framfart till mellan 45 och 95 miljarder amerikanska dollar. Kreditvärderingsföretaget slår fast att det krävs mycket hjälp från den federala regeringen.

Efter att den värsta orkanen på 90 år drog in för snart två veckor sedan råder det fortfarande brist på mat och många är fortsatt utan el. 3,4 miljoner människor har inte tillgång till rent dricksvatten.

Strax efter att Trump avslutat sitt besök på ön meddelade guvernören Ricardo Rosello att dödssiffran efter orkanen stigit från 16 till 34.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?