Annons

Trump vill medla i öbråk: "Jag är en väldigt god medlare"

USA:s president Donald Trump har landat i Filippinerna, där han deltar i ett möte med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Innan dess erbjöd han sig att förhandla med Kina i det territoriella bråket kring Sydkinesiska havet.

USA:s president Donald Trump skakar hans med Filippinernas president Rodrigo Duterte.
USA:s president Donald Trump skakar hans med Filippinernas president Rodrigo Duterte.Bild:AP Photo/Andrew Harnik

"Om jag kan hjälpa till att medla eller vara förhandlare, låt mig veta det", sade Trump i Hanoi till Vietnams president Tran Dai Quang under ett kort statsbesök där, på väg mellan Apectoppmötet i Danang och Aseantoppmötet i Manila.

"Jag är en väldigt god medlare. Jag har stor erfarenhet av det från båda sidor", fortsatte han, och sade att Kinas anspråk är ett problem.

Kina och fem andra länder är inblandade i den territoriella kampen, bland dem Vietnam.

President Tran Dai Quang svarade med att Vietnam tror på att lösa konflikten i Sydkinesiska havet på fredlig väg genom förhandlingar och baserat på internationell lag. Enligt Vietnam omöjliggör detta de kinesiska kraven i området.

Trump och Tran Dai Quang kom senare med ett gemensamt uttalande där de två betonar vikten av "fritt och öppet tillträde" till Sydkinesiska havet.

Filippinernas president Rodrigo Duterte anser att det är bäst att inte röra om i den infekterade konflikten.

"Vi måste vara vänner, andra brushuvuden vill att vi ska konfrontera Kina och resten av världen i så många frågor", sade Duterte kvällen före Trumps ankomst till Filippinerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?