1515

Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7

Redan innan sin ankomst till G7-mötet i Kanada överraskade USA:s president Donald Trump med ett uttalande om att han anser att Ryssland åter borde bjudas in i G7-gemenskapen. Landet uteslöts efter annekteringen av Krimhalvön.

Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7.
Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7.Foto:Jorge Silva

”Jag har varit Rysslands värsta mardröm”, hävdade Trump vid en träff med medier utanför Vita huset strax innan han avreste till mötet.

”Men med det sagt, så borde Ryssland vara med i detta möte”, fortsatte den amerikanske presidenten.

Trump fick snabbt medhåll av Italiens nytillträdde premiärminister Giuseppe Conte. Enligt Reuters anser också han att Ryssland borde få återkomma till G7.

Det är ingen munter grupp som i dag samlas i Québec, Kanada.

Trump står under hård press från de andra sex stormakterna efter införandet av tullar på aluminium och stål på nära allierade som Kanada och EU. Bedömare befarar att tullarna kan vara början på ett omfattande handelskrig.

Enligt Trumpregeringen är tullarna nödvändiga för att skydda USA:s nationella säkerhet.

"Ser fram emot att reda ut orättvisa handelsavtal med G7-länderna. Om det inte blir av blir det ännu bättre för oss!", skriver Trump i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter inför mötet.

Han påstår i ett separat twitterinlägg att Kanada tar ut en tull på 270 procent på mejeriprodukter från USA.

"Det har de inte berättat för er, har de? Inte rättvist mot våra bönder", skriver Trump.

Bland ledarna från USA:s allierade, som Kanada och EU, är irritationen stor.

”Kanske bryr sig USA:s president inte om han blir isolerad, men vi har inget emot att bara vara sex, om det behövs”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron inför toppmötet.

Han påpekade att de sex övriga länderna tillsammans utgör en större marknad än USA, enligt Reuters.

Trump kommer att lämna toppmötet innan det formellt har avslutats på lördagen för att flyga till Singapore för mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, enligt Vita huset.

”Det är uppenbarligen dålig stämning”, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, och tillägger att det inte ens är säkert att mötet kommer att kunna resultera i en gemensam kommuniké, som är brukligt efter mötena.

TT: Hur viktiga är G7-mötena?
De är viktiga, för ledarna för de stora länderna har möjligheten att diskutera och komma överens och föra en gemensam linje mot andra länder, exempelvis mot Kina eller Ryssland. Det är ett tillfälle för dem att driva världspolitiken framåt. Och den här gången är det väldigt tydligt att de är splittrade”, säger hon.

Enligt Breman innebär splittringen en chans för länder som står utanför samarbetet, främst Kina och Ryssland, att flytta fram sina positioner.

”Politiskt är det en dålig situation, ekonomiskt kan det på sikt – om spänningarna inom handelspolitiken fortsätter – ha negativa följder. Jag tycker inte att man ska överdriva effekterna av stål- och aluminiumtullarna, det är en eventuell eskalering som är oroväckande”, säger hon.

Breman tror att det kan bli som Macron spekulerar i, att de övriga sex länderna går vidare utan USA.

”Jag tror mycket väl att vi kan se att de övriga länderna går vidare just för att markera och att faktiskt kunna åstadkomma något”, säger hon.

Förutom handelskriget finns det andra frågor som pockar på världsledarnas uppmärksamhet, bland annat klimatavtalet och kärnenergiavtalet med Iran.

De mäktiga ekonomierna som ingår i G7 är Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Storbritannien, Japan och USA.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?