ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset i Världen

Trump: Vi ska utreda fortsatt WHO-stöd - ”de måste göra rätt prioriteringar”

  • USA:s president Donald Trump. Foto: Alex Brandon, Alex Brandon, Alex Brandon

USA:s president Donald Trump fortsätter att hota med att dra in USA:s ekonomiska stöd till Världshälsoorganisationen WHO.

”Vi kommer att utreda det”, säger han.

USA ska se över i vilken omfattning man ska fortsätta att finansiera WHO. Det meddelade Donald Trump på sin dagliga presskonferens om coronakrisen natten mot onsdag.

”De måste göra rätt prioriteringar”, sade presidenten.

Han anklagar WHO för att ha varit för långsamma i sin hantering av coronaviruset, för att inte ha tagit hotet på tillräckligt stort allvar och för att ha favoriserat Kina.

Trump har själv kritiserats för att till en början inte ha tagit den förestående pandemin på tillräckligt stort allvar och för att ha spelat ner hotet.

Att han riktar sin ilska mot WHO beror framför allt på att USA är organisationens största finansiär. Förra året betalade landet över 450 miljoner dollar till FN-organet, mer än nio gånger mer än Kina, enligt presidenten.

”Det är inte rättvist”, upprepade han flera gånger under presskonferensen.

”Alla måste bli behandlade på ett korrekt sätt och det verkar inte ha varit så”, hävdade han om WHO:s påstådda gynnande av Kina.

Han får stöd av sin utrikesminister Mike Pompeo.

”Alla organisationer måste fungera. De måste leverera de resultat som de är avsedda för”, sade Pompeo under presskonferensen och bekräftade att man ska utvärdera landets ekonomiska finansiering.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus försvarar å sin sida organisationens agerande.

”Vi står varje nation nära, vi är färgblinda”, sade han på en presskonferens under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

”Vi har informerat världen om de senaste uppgifterna, informationen och bevisen.”

Han manar till att inte politisera coronaviruset och framhåller att det är viktigt att stå enade i kampen mot det. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer