1515

Trump: "Vi ska ha den största militären någonsin"

USA:s president Donald Trump intar i natt kongressens talarstol för ett hett emotsett tal. Men redan nu sänder Fox News en intervju med presidenten.
I morgonprogrammet Fox&Friends återupprepar han sin avsikt att öka stödet till försvaret.

Bild:AP

"Vi ska uppgradera vårt försvar avsevärt. . . Vi kommer att ha den största militär vi någonsin haft när jag är färdig", säger Trump i intervjun.

I sitt första budgetutkast föreslår Trump 54 miljarder dollar extra till försvaret, motsvarande nästan 490 miljarder kronor. I intervjun, som Fox News delvis publicerar via Twitter, säger Trump att det kan bli "mycket mer", så mycket som 30 miljarder dollar mer. Han säger också att han har förhandlat ner kostnaderna för nya stridsplan.

De ökade försvarskostnaderna ska dels finansieras med stora nedskärningar i miljömyndigheten EPA:s och utrikesdepartementets budgetar. Men Trump säger att pengar också kommer att komma från en "rusning i ekonomin". Han talar om att få upp BNP-tillväxten från nuvarande dryga 1 procent till 3 procent eller mer. USA:s BNP-tillväxt uppgick i fjol till 1,6 procent, enligt officiell statistik.

"Då har vi en helt annan spelplan".

Under talet i eftermiddag amerikansk tid väntas han också ge detaljer om hur sjukförsäkringsreformen "Obamacare" ska ersättas, och försvara sina jättehöjningar av försvarsbudgeten.

Trumps rådgivare har sagt till amerikanska medier att ett optimistiskt anförande är att vänta, med fokus på lösningar på "riktiga problem för riktiga människor". Den tidigare affärsmannen ska ha tagit starkt intryck av de möten han haft de senaste veckorna med företagsledare från olika branscher, fackföreningsledare och arbetare.

Trump lär notera att han under sina fem veckor vid makten levt upp till vissa vallöften, som att backa från Stillahavsavtalet om frihandel (TPP) och vidta åtgärder mot papperslösa migranter. Men frågan är hur han hanterar de utmaningar han står inför: Trump har inte gjort mycket för att ena sina polariserade landsmän efter en historiskt giftig valrörelse, och hans opinionssiffror är mycket låga för en nytillträdd president. Anklagelserna om kontakter mellan Trumpmedarbetare och Moskva försvinner inte. Och flera i hans eget parti Republikanerna är tveksamma till den politiska inriktningen och presidentens återkommande attacker på medier.

Frågan är också vilken bild av USA Trump väljer att förmedla. Den dystopiska av ett hotat land på avgrundens rand, som dominerade hans installationstal, eller en mer hoppfull vision.

Anförandet påminner om ett "State of the union"-tal, men en nytillträdd presidents första anförande inför kongressens båda kamrar kallas inte så. Detta eftersom ledaren i fråga inte varit president så länge att han eller hon anses kunna tala om "tillståndet i nationen".

Talet hålls klockan 3.10 på onsdagsmorgonen svensk tid.


Innehåll från ToyotaAnnons

Experimentstaden som kan avslöja vår framtid

Vätgasdrivna och självkörande fordon, assistansrobotar och artificiell intelligens som övervakar invånarnas hälsa.

Snart påbörjar Toyota-koncernen bygget av Woven City, en prototypstad driven helt av vätgas. 

Det är här framtidens lösningar ska formas.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

Den omfattar 175 hektar och ligger vid foten av det vackra och berömda berget Fuji i Japan. 

Det är här som Toyota, i samarbete med många andra företag, planerar att utveckla tekniska lösningar för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens. Det låter som science fiction, men är det inte.  

Woven City är redan uppritad i detalj digitalt. Senare i år påbörjas själva bygget av staden som på sikt ska bli ett hem för cirka 2 000 invånare. 

Flera länder storsatsar

Den nya staden ska drivas helt av vätgas, en teknik som EU-kommissionen tror kan bidra till att rädda klimatet och man har därför lanserat en satsning på över 4 000 miljarder kronor som en del i klimatpolitiken. 

Flera länder och företag storsatsar också på vätgasbaserad teknik som kan generera kraft till bland annat industrier och bostäder samt fungera som bränsle till fordon.

Men medan de flesta företag är på försöksstadiet för att utforska teknikens möjligheter, finns det en aktör som ligger i framkant – Toyota.

Den japanska tillverkaren upptäckte tidigt bränslecellsteknikens och vätgasens enastående förmåga. Redan 2014 presenterades Toyota Mirai, världens första serietillverkade bränslecellsbil. Drygt sju år senare lanseras nu nästa generation av Mirai, med djärvare design, förbättrade köregenskaper och bättre prestanda.

Räckvidden är 65 mil. Bilen tankas på 4-5 minuter och det bästa av allt – dess enda restprodukt är vattenånga.

Vätgas ska ”städa” transportsystemen

Men Toyotas satsning på bränslecellsteknik och vätgas innefattar långt mycket mer än personbilar. Förhoppningen är att bränslecellsteknik ska kunna bidra till att ”städa” en stor del av världens transportekosystem. Exempelvis går det att uppnå koldioxidneutralitet i lastbilar och tunga transporter, tåg, bussar, taxibilar, fartygstrafik samt industriella processer. Vart gränserna går för bränslecellsteknikens förmåga är en central fråga för forskarna i Woven City att ta reda på.

Robotiserat logistiksystem

Det finns även mycket annat på agendan. Tanken är att i skarpt läge forska fram och testa lösningar som gör livet i en stad enklare, säkrare, mer hållbart och glädjerikt. 

Ett exempel är det robotiserade logistiksystemet. Under staden kommer ett sinnrikt system av kulvertar att byggas, där självkörande distributionsfordon åker runt och fraktar varor till rätt huskropp. Väl där tar vagnen hissen upp och levererar godset i en ”postlåda” vid lägenheten.

Samhället i Woven City kommer att vara sammanlänkat med tre olika typer av gator. Vissa blir helt avsedda för självkörande fordon, andra för fotgängare med personliga mobilitetsfordon och en tredje kategori blir rena gågator. 

Invånarna får tillgång till den senaste tekniken, som assistansrobotar. Hemmen ska vara utrustade med sensorer kopplade till AI-baserade system som underlättar vardagslivet och hjälper de boende att upprätthålla en god hälsa.

Toyota har hela tiden sagt att de välkomnar nya partners och företag som vill bidra till utvecklingen. En tanke är att låta forskare från hela världen få flytta in i staden och arbeta med sina egna projekt.

Tror på olika lösningar

Även om Woven City och bränslecellsteknik är central i Toyotas forskning och utveckling, tror man inte att en enda teknisk lösning räcker i framtiden. 

Det krävs istället parallella spår där elhybrider, laddhybrider, elbilar och bränslecellsbilar täcker olika behov. 

Fram till 2025 ska Toyota ha lanserat 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon – vilket i så fall blir det största elektrifierade modellprogrammet på marknaden.

Satsningen är ett led i Toyotas manifest Beyond Zero som syftar till att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. 

- Miljövänliga tekniker måste användas av tillräckligt många för att få genomslag, därför måste vi tänka nytt, konstaterar Toyotas koncernchef Akio Toyoda.

Visste du att…

… i Woven City kommer hus att byggas av trä och byggnadstekniken blandar traditionellt japanskt hantverk med de senaste rönen.

… de boende i Woven City kommer att kunna ta del av den allra senaste tekniken med robotar och artificiell intelligens – allt med människans behov och önskningar som utgångspunkt.

… parkmiljö kommer att prägla Woven City. Fotgängare, långsamtgående mobilitetshjälpmedel och självkörande transportmoduler samsas men hålls samtidigt isär.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?