Annons

Trump: "Vi ska ha den största militären någonsin"

USA:s president Donald Trump intar i natt kongressens talarstol för ett hett emotsett tal. Men redan nu sänder Fox News en intervju med presidenten.
I morgonprogrammet Fox&Friends återupprepar han sin avsikt att öka stödet till försvaret.

Bild:AP

"Vi ska uppgradera vårt försvar avsevärt. . . Vi kommer att ha den största militär vi någonsin haft när jag är färdig", säger Trump i intervjun.

I sitt första budgetutkast föreslår Trump 54 miljarder dollar extra till försvaret, motsvarande nästan 490 miljarder kronor. I intervjun, som Fox News delvis publicerar via Twitter, säger Trump att det kan bli "mycket mer", så mycket som 30 miljarder dollar mer. Han säger också att han har förhandlat ner kostnaderna för nya stridsplan.

De ökade försvarskostnaderna ska dels finansieras med stora nedskärningar i miljömyndigheten EPA:s och utrikesdepartementets budgetar. Men Trump säger att pengar också kommer att komma från en "rusning i ekonomin". Han talar om att få upp BNP-tillväxten från nuvarande dryga 1 procent till 3 procent eller mer. USA:s BNP-tillväxt uppgick i fjol till 1,6 procent, enligt officiell statistik.

"Då har vi en helt annan spelplan".

Under talet i eftermiddag amerikansk tid väntas han också ge detaljer om hur sjukförsäkringsreformen "Obamacare" ska ersättas, och försvara sina jättehöjningar av försvarsbudgeten.

Trumps rådgivare har sagt till amerikanska medier att ett optimistiskt anförande är att vänta, med fokus på lösningar på "riktiga problem för riktiga människor". Den tidigare affärsmannen ska ha tagit starkt intryck av de möten han haft de senaste veckorna med företagsledare från olika branscher, fackföreningsledare och arbetare.

Trump lär notera att han under sina fem veckor vid makten levt upp till vissa vallöften, som att backa från Stillahavsavtalet om frihandel (TPP) och vidta åtgärder mot papperslösa migranter. Men frågan är hur han hanterar de utmaningar han står inför: Trump har inte gjort mycket för att ena sina polariserade landsmän efter en historiskt giftig valrörelse, och hans opinionssiffror är mycket låga för en nytillträdd president. Anklagelserna om kontakter mellan Trumpmedarbetare och Moskva försvinner inte. Och flera i hans eget parti Republikanerna är tveksamma till den politiska inriktningen och presidentens återkommande attacker på medier.

Frågan är också vilken bild av USA Trump väljer att förmedla. Den dystopiska av ett hotat land på avgrundens rand, som dominerade hans installationstal, eller en mer hoppfull vision.

Anförandet påminner om ett "State of the union"-tal, men en nytillträdd presidents första anförande inför kongressens båda kamrar kallas inte så. Detta eftersom ledaren i fråga inte varit president så länge att han eller hon anses kunna tala om "tillståndet i nationen".

Talet hålls klockan 3.10 på onsdagsmorgonen svensk tid.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera