Trump varnar Iran – backar upp demonstranterna

Donald Trump varnar Iran för att slå ner hårt mot de i landet som protesterar mot Irans nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet.

”Vi följer era protester noga, och inspireras av ert mod”, skriver USA:s president på Twitter till stöd för demonstranterna.

Foto:AP

Hundratals personer demonstrerade mot regeringen i Iran på lördagen.

Enligt den halvstatiga nyhetsbyrån Fars deltog mellan 700 och 1.000 personer i en demonstration i Teheran och Reuters uppger att protester har hållits i åtminstone fyra andra städer i landet.

Protesterna i Teheran ska ha inletts när hundratals studenter samlades utanför ett universitet för att hedra de omkomna efter Irans nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet i onsdags. Det utvecklades senare till en ilsken demonstration, enligt AFP.

Studenterna krävde att de ansvariga för att planet skjutits ned skulle avgå och ställas inför rätta.

Demonstranterna ropade också slagord mot det iranska styret, rapporterar Fars. De ska även ha rivit sönder bilder av toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack i förra veckan.

Irans president Hassan Rohani beklagade tidigt på lördagen på Twitter nedskjutningen med orden ”Islamiska republiken Iran beklagar djupt detta katastrofala misstag. Mina tankar och böner går till alla sörjande familjer” och lade till att de ansvariga kommer att straffas för det ”oförlåtliga misstaget”.

Erkännandet kom efter att Iran med emfas hade avfärdat uppgifter om att man legat bakom kraschen och beskrev till en början anklagelserna som ”psykologisk krigföring”.

USA:s president Donald Trump uppmärksammade protesterna i en serie tweetar på såväl engelska som persiska. Där uppmanar han regeringen att tillåta människorättsorganisationer att övervaka demonstrationerna, och hälsar demonstranterna att USA står bakom dem.

”Det får inte bli ännu en massaker på fredliga demonstranter, eller att internet släcks ner. Världen ser på”, twittrar Trump med hänvisning till protesterna i november i fjol, då över 300 personer dog enligt människorättsorganisationen Amnesty International, majoriteten av dem ska ha skjutits ihjäl av säkerhetstjänsten.

”Till det modiga folket i Iran, som har lidit så länge: Jag har stått på er sida sedan början av mitt presidentskap och min regering kommer att fortsätta stå på er sida”, skriver Trump vidare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?