1515

Trump vänder om federala styrkor

De federala styrkor som satts in mot antirasismprotesterna i Portland ser ut att bli kvar trots överenskommelsen i veckan om att de skulle dras tillbaka.

En demonstrant viftar med den amerikanska flaggan framför federala styrkor under en Black Lives Matter-protest i Portland.
En demonstrant viftar med den amerikanska flaggan framför federala styrkor under en Black Lives Matter-protest i Portland.Foto:Marcio Jose Sanchez

Sent på fredagskvällen signalerade Donald Trump en helomvändning. Presidenten twittrade att de federala styrkorna inte kommer att lämna Portland förrän polis i staden ”har fått bort anarkister och uppviglare”.

Helomvändningen kom trots att de federala styrkorna hade börjat förbereda ett tillbakadragande och att den lokala polisen på fredagen hade rensat parker och centrala Portland från demonstranter. Stadens borgmästare Ted Wheeler sade att det var en del av överenskommelsen för att de federala styrkorna skulle dras tillbaka.

Men tajmningen för tillbakadragandet har ifrågasatts av Chad Wolf, minister för inrikes säkerhet. Han har sagt att ett fullständigt tillbakadragande är beroende av en betydande förbättring av säkerhetsläget.

De federala styrkorna har kritiserats för att ha betett sig som en ockupationsstyrka och inneburit att våldet snarare eskalerat. Styrkorna har mött hårt motstånd, bland annat har en federal domstolsbyggnad utsatts för klotter och krossade fönster.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?