1515
Annons

Trump vänder: Mötet med Kim Jong-Un kan bli av

Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" – det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det planerade toppmötet i Singapore.

 

President Donald Trump gläds åt de vänliga tongångarna och utesluter inte längre ett möte den 12:e juni.

Foto:Evan Vucci Wong Maye-E

"Det plötsliga utspelet om att mötet är inställt kom oväntat för oss, och vi kan inte se det som annat än extremt tråkigt", skriver Kim Kye-Gwan, som har titeln förste vice utrikesminister, på det nordkoreanska utrikesdepartementets hemsida.

USA:s president Donald Trump skrev i ett brev på torsdagen att det tänkta toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un den 12 juni ställs in på grund av landets fientliga attityd.

Detta sedan Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui i ett uttalande bland annat skrivit: "Huruvida USA kommer att möta oss i ett sammanträdesrum eller i en kraftmätning med kärnvapen beror helt och hållet på USA:s beslut och beteende".

Men Trump betonade samtidigt i sitt brev att om Kim ändrar sig är det bara "att ringa eller skriva".

Och Pyongyang-regimen säger sig nu också vara öppen för nya samtal.

"Vi upplyser åter USA om att vi är villiga att sitta ansikte mot ansikte, när som helst, på vilket sätt som helst, för att lösa problemen", heter det i det nya uttalandet från nordkoreanska UD.

Detta väcker glädje hos den amerikanske presidenten. På Twitter skriver han att framtiden får utvisa om kontakterna med Nordkorea kommer att leda till fred och välstånd.

"Att Nordkorea gjorde ett så produktivt och varmt uttalande är väldigt goda nyheter", skriver Trump.

Senare under fredagen uttryckte Trump ännu större förhoppningar i frågan om att ett möte med Kim Jong-Un i Singapore trots allt kan bli av.

"Det skulle till och med kunna bli den 12:e. Vi pratar med dem nu", säger Trump i ett uttalande i Vita huset, enligt flera medier.

Trump har antytt att Kina kan ligga bakom Kim Jong-Uns bitvis skeptiska signaler den senaste tiden. Det kinesiska utrikesdepartementet säger däremot att Kina vill se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Kina manar till tålamod och god vilja, och hoppas att Nordkorea och USA kan hitta tillbaka till bättre relationer.

Enligt Washington har Pyongyang de senaste dagarna inte besvarat kontaktförsök. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att nordkoreanska företrädare helt oannonserat valde att inte dyka upp till ett planerat möte med rådgivare från Vita huset i Singapore.

Å andra sidan har Kim, efter att tidigare genom åren konsekvent ha varit mörkt klädd på bilder i nordkoreanska statsmedier, den senaste veckan haft vita kläder – den traditionella fredsfärgen – vid sina framträdanden.

Sydkoreas ledare blev tagna på sängen av Trumps besked på torsdagen. President Moon Jae-in kallade utvecklingen "chockerande och mycket beklaglig". Enligt Sydkorea fortsätter dock de gemensamma försöken att få till ett toppmöte.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ringde på fredagsmorgonen till sin sydkoreanske kollega Kang Kyung-Wha. Sydkoreas utrikesdepartement säger att de två ministrarna talade om fortsatt arbete för att "skapa en miljö för samtal med Nordkorea".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?