ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump väljer Neil Gorsuch till domare i Högsta domstolen

  • Neil Gorsuch och Donald Trump. Foto: AP

President Donald Trump nominerar "originalisten" Neil Gorsuch till domare i Högsta domstolen i USA.
Presidenten presenterade sitt val vid klockan 02, svensk tid. Trump inledde med att säga att han under valrörelsen lovat att han skulle hitta "den bäste" domaren för jobbet, och eftersom han håller löften nominerar han nu Gorsuch.

Neil Gorsuch, som i dag arbetar vid den federala domstolen i Denver, tackar för förtroendet:

"Att stå här är en stor ära och jag lovar att, om jag godkänns, göra allt för att upprätthålla konstitutionen för detta fina land."

Han hyllar också föregångaren Antonin Scalia, och säger att han saknar honom.

49-årige Neil Gorsuch är känd för skarp och välformulerad analys. Han räknas som en så kallad "originalist", vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag från 1789 bokstavstroget. Gorsuch är känd för att stå upp för religionsfrihet. Han har bland annat opponerat sig mot den del av tidigare president Barack Obamas sjukförsäkringsreform där det hette att arbetsgivares försäkringar för anställda skulle omfatta preventivmedel — som vissa religiösa samfund protesterade emot.

Direkt efter utnämningen säger Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer att han har "väldigt starka tvivel" till valet av kandidat, rapporterar Reuters.

Den mäktiga Högsta domstolen ska vanligtvis bestå av nio domare, men i snart ett år har de varit åtta. Detta eftersom konservative Scalia avled i februari i fjol och den republikandominerade senaten därefter vägrade att godkänna dåvarande president Barack Obamas förslag till posten, Merrick Garland. Av liknande politiska skäl vill nu senatens demokrater försvåra för Trumps kandidat. En utdragen, tuff utfrågning är att vänta. Sannolikt kan dock inte demokraterna stoppa Trumps nominering.

Flera demokratiska senatorer har talat om den nionde domarplatsen som en "stulen plats". Av den nuvarande åtta domarna betecknas fyra som konservativa och fyra som liberala.

Om Gorsuch godkänns av senaten kommer Högsta domstolen därmed att få en konservativ majoritet, vilket blir avgörande när heta frågor rörande invandring eller eventuella inskränkningar av aborträtten och vapenlagstiftningen ska avgöras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies