ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Trump utlyser nationellt nödläge mot spionage – Huawei svartlistas

  • Foto: Mark Schiefelbein

Donald Trump har utfärdat en presidentorder som ger federala myndigheter stora befogenheter att begränsa amerikanska företag från att göra affärer med vissa utländska leverantörer, som kinesiska Huawei.

Presidentordern ses som ett led i handelskriget mellan USA och Kina och beskriver riskerna med att utländska bolag kan utnyttja svagheter i det amerikanska telekomnätet. Där nämns också spionage som ett särskilt hot, skriver Washington Post

”Presidenten har varit tydlig med att myndigheterna under honom ska göra vad som krävs för säkra USA från utländska aktörer som i större utsträckning och med ökad aktivitet skapar och utnyttjar svagheter i den amerikanska infrastrukturen för information och kommunikation”, sa Vita husets presstalesperson Sarah Sanders. 

Några specifika bolag eller företag nämndes inte i ordern, men direkt efter tillkännagivandet placerades telekomjätten Huawei på en spärrlista tillsammans med ett 70-tal företag som inte längre får köpa komponenter eller teknik från USA utan att ha fått ett särskilt tillstånd från regeringen.

De federala myndigheterna får genom ordern stort utrymme att ingripa mot företag som gör affärer med utländska bolag, bland annat genom att blockera transaktioner som rör telekomteknik som tillverkats utomlands och kan anses utsätta USA för ”oacceptabel risk”. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer