1515

Trump utlyser krisläge i Kalifornien

Arméer av brandmän försöker utnyttja tillfälligt mojnande vindar i kampen mot sex stora skogs- och markbränder som rasar i södra Kalifornien.

President Donald Trump har utlyst federalt krisläge.

Bild:AP Photo/Noah Berger

Bränderna har tvingat över 230.000 människor att fly sina hem, bland dem invånare i utkanten av USA:s näst största stad Los Angeles. Några av dem har kunnat återvända.

Extrema vindbyar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrka – har försvårat släckningsarbetet och fått elden att sprida sig snabbt. På fredagen mojnade blåsten tillfälligt, vilket underlättade arbetet. Samtidigt skingrades inte röken lika fort och dålig sikt begränsade möjligheten att använda flyg för att vattenbomba.

"Vindstilla är bra, eftersom det minskar eldens aktivitet, Men om det är för mycket rök för att köra och se vart du åker, då är det för rökigt för att flyga", säger David Clark, talesman för räddningstjänsten,

Dessutom varnar meteorologerna för ändrad vindriktning, vilket gör att en del av de runt 8.700 brandmännen riskerar att bli instängda av lågorna.

Donald Trump har utfärdat en deklaration av krisläge för Kalifornien, en åtgärd som tillåter federala myndigheter att samordna räddningsinsatser och användning av federala pengar.

Ett av de områden som drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljonfastigheter förstörts.

Skolor i Los Angeles-området har tvingats att stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel.

Enligt myndigheterna rör det sig om sex större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havskusten till Santa Barbara. Även söderut mot San Diego brinner det.

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna.

En skogsbrand har drabbat staden Fallbrook norr om San Diego, och rasat i ett område där särskilt pensionärer bor. Där har 20 bostäder förstörts. Branden växte snabbt på bara några timmar och guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge för San Diego County, enligt Reuters. Minst två personer har förts till sjukhus med brännskador.

Mer än 20 kapplöpningshästar dog när åtta stallbyggnader eldhärjades i träningsanläggningen San Luis Rey, där runt 500 hästar finns.

En av bränderna hotade en vingård som ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Vingården har evakuerats och möjligen har några byggnader eldhärjats, men huvudbyggnaden är fortfarande intakt, uppger han.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?