Annons

Trump uppges ha godkänt ett handelsavtal

Donald Trump uppges ha gett sitt godkännande till ”fas ett”-avtalet med Kina, som skulle innebära en läglig vapenvila i handelskonflikten inför valåret. 

Luttrade analytiker väntar dock med att fira.

USA och Kina uppges ha nått ett så kallat ”fas ett”-avtal, som innebär en vapenvila i handelskonflikten mellan länderna. På torsdagskvällen lokal tid var uppgifterna fortfarande inte bekräftade av Vita huset, men allt fler detaljer om avtalet framkom under kvällen. 

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade att Donald Trump gav sitt godkännande till överenskommelsen under sen eftermiddag. På hans twitterkonto var det dock ovanligt tyst. 

Grunden i avtalet är väldigt lik hur det har sett ut tidigare när det talats om genombrott i handelsförhandlingarna. Kina har gått med på att köpa jordbruksprodukter från USA: till ett värde av motsvarande 470 miljarder kronor under 2020, närmare bestämt. Man ska även köpa amerikansk energi samt stärka äganderättsprinciper, vilket varit ett ständigt orosmoln för USA. 

I utbyte kommer USA att minska tullsatsen på en del av de tariffer som införts sedan handelskonflikten inleddes i juli 2018. Enligt uppgifterna ska man minska tullsatsen med 50 procent på varor till ett värde av 360 miljarder dollar, motsvarande 3.385 miljarder kronor. 

Washington ställer även in de nya tullar som var planerade att införas på söndag. Det handlar om tariffer på 15 procent som hade drabbat mestadels konsumentprodukter som leksaker och elektronik – vilket också president Trump erkänt vore olägligt mitt i julhandeln. 

”Vi har alla väntat på det här sedan i oktober, och det var konsensus att decembertullarna skulle ställas in”, kommenterade investmentbanken JP Morgans globala marknadsstrateg Gabriela Santos i tv-stationen CNBC.

”Det som tycks ha fått marknaderna lite exalterade i dag var nyheten om att även de befintliga tullarna kan minskas. Så nu får vi vänta och se, men det skulle vara en positiv överraskning.”  

USA-börserna jublade över nyheten under torsdagen. Det breda indexet S&P 500 stängde på ny rekordnivå efter att ha stigit 0,9 procent. 

Men bland analytikerkåren fanns det fortfarande en viss försiktighet. Många tycks ha lärt sig att det kan svänga snabbt när man har att göra med kombinationen handelsrelaterade nyheter och Donald Trump.

Så sent som i oktober meddelade presidenten att man nått ett ”fas ett”-avtal med Kina efter den genomförda förhandlingsrundan i Washington DC. Den gången visade det sig att Kina inte alls var med på båten. Sedan dess har parterna förhandlat och nådde alltså inte en överenskommelse förrän på torsdagen, bara tre dagar innan nästa tulleskalering.

Planen är nu att USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Kinas ambassadör i USA ska skriva under ramverket för avtalet under fredagen, trots att det ännu inte tycks finnas någon färdig juridisk text. Sedan ska parterna fortsätta förhandlingarna i syfte att nå ett mer omfattande, ”fas två”-avtal längre fram. 

De flesta analytiker ser det dock som osannolikt att det sker innan presidentvalet i USA i november, då det handlar om betydligt högre hängande frukter än vad som diskuterats i ”fas ett”-avtalet.

Torsdagens handelsgenombrott sker bara två dagar efter att Vita huset kom överens med Demokraterna i kongressen och den mexikanska regeringen om ett omförhandlat nordamerikanskt handelsavtal, det så kallade USMCA, tidigare Nafta, som omfattar USA, Mexiko och Kanada. 

Att ”sätta åt Kina” och ett nytt Nafta-avtal var båda viktiga vallöften under Donald Trumps kampanj 2016. 

Sedan juli 2018 har USA infört importtullar på kinesiska varor i flera omgångar. Det totala värdet beräknas till 550 miljarder dollar, motsvarande 5.170 miljarder kronor. Kina har svarat med tullar på amerikanska varor vid varje eskalering, men i mindre omfattning: totalt motsvarande 1.740 miljarder kronor. 


Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?