Annons

Trump tvingas flytta valupptakt

Pandemin har tvingat både Demokraterna och Republikanerna att förändra sina konventplaner inför sommaren, men på helt skilda sätt. 

Uppläggen reflekterar de båda kandidaternas attityd till krisen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och USA:s president Donald Trump.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och USA:s president Donald Trump.

Corona-pandemin har satt djupa spår även i den amerikanska valrörelsen. Donald Trump har visserligen återupptagit sina stora kampanjmöten, men i övrigt är det mesta annorlunda från hur det brukar se ut.

Det gäller inte minst konventen, som är det forum som sätter punkt för primärvalen och officiellt nominerar respektive partis presidentkandidat. 

Republikanerna beslutade nyligen att flytta delar av konventet till Jacksonville, Florida från Charlotte, North Carolina, där det var tänkt att hållas 24–27 augusti. Anledningen är att Donald Trump inte kunnat acceptera North Carolinas sociala distansregler, vilket hade inneburit en mindre publik. 

I en intervju med Washington Examiner i mitten av maj anklagade presidenten North Carolinas guvernör, som är demokrat, för att dra ut på delstatens öppningsprocess av politiska skäl.

”De tror att det kommer vara dåligt för mig om de försenar öppningen. Jag tror att det är dåligt för dem.” 

Därför kommer nu det ordinarie konventet att ske i mindre format i Charlotte, följt av Donald Trumps nomineringstal inför fullsatta läktare i det republikanskt styrda Jacksonville, Florida.

Demokraterna beslutade i veckan att partiets konvent den 17–20 augusti ska spridas ut på flera platser. Joe Biden kommer visserligen att acceptera partiets nominering på plats i Milwaukee, Wisconsin, där konventet initialt varit planerat. Men han kommer att vara relativt ensam. Endast 1.000 personer sägs stå på inbjudningslistan, medan deltagarna på ”mini-konventen” deltar digitalt.

”Jag förväntar mig att det kommer kännas annorlunda och att det kommer bli ett lämpligt format för de tider vi befinner oss i”, säger konventchefen Joe Solmonese, till Politico. 

Uppläggen reflekterar väl respektive kandidats attityd och agerande under coronakrisen, där Joe Biden hållit låg profil, vilket inte kan sägas om Donald Trump. 

Att döma av opinionsundersökningarna har den förstnämndas strategi varit mest effektiv. Enligt New York Times/Siena Colleges senaste mätning leder Joe Biden med hela 14 procentenheter på det nationella planet och i samtliga sex vågmästarstater som undersökts.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?