1515

Trump till fortsatt attack efter G7

USA:s president Donald Trump fortsätter att angripa Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter G7:s toppmöte.

Även Europa får sin släng av sleven, och borde enligt Trump bidra mer till försvarsalliansen Nato.

På plats i Singapore twittrar Trump om att schysst handel bör kallas oschysst handel om den inte är ömsesidig. Han angriper Trudeau och antyder att Kanada, i ett ospecificerat dokument, skryter om att dra nytta av amerikansk handel.

Han twittrar också att USA betalar nästan hela Nato-kostnaden i länder som "blåser" USA när det gäller handel. "De betalar bara bråkdelar av kostnaden – och skrattar!", twittrar den amerikanske presidenten, och tillägger att EU med ett stort handelsöverskott skulle betala mycket mer för militären.

Han angriper också specifikt Tyskland för att betala för lite till Nato. "Vi skyddar Europa (vilket är bra) till en stor ekonomisk förlust, och därefter blir vi orättvist påpucklade när det gäller handel. Förändring är på väg!".

G7:s toppmöte slutade med en upptrappad risk för globalt handelskrig sedan Donald Trump plötsligt nobbade det gemensamma dokumentet.

Samtidigt som USA:s president twittrade ut sitt avhoppsbesked anklagade han Trudeau för att vara "oärlig och svag" och komma med falska uttalanden.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland sade under söndagen att Trumps agerande var helt oacceptabelt.

"Kanada utövar inte diplomati genom "ad hominem" (personliga angrepp). Och vi avstår särskilt från detta när det gäller nära allierade", sade hon enligt Reuters.

Tyskland förbundskansler Angela Merkel sade att Trumps abrupta sorti från slutdokumentet var en smula deprimerande, särskilt sättet det skedde på.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?