1515

Trump: ”Tiden att tänka smått är över”

USA ska snart firar 250 år och då kommer nationen att se tillbaka på Donald Trumps tal till kongressen under tisdag kväll som den tidpunkt när ett nytt kapitel skrevs i landets historia. Så avslutade president Donald Trump sitt första tal till den amerikanska kongressen och uppmanade alla ledamöter att våga tänka stort.

Bild:TT

Men det var en återhållsam Donald Trump som höll sig till det förskrivna manuset så gott som under hela sitt en timmes långa tal. Det blev dock inga riktiga nyheter utan det mesta var upprepningar av det han har talat om tidigare samt uppmaningar om att tänka stort och som ett enat land.

Men den djupa sprickan mellan partierna var igen tydlig med jublande republikaner efter i princip varje mening, medan demokraterna var mycket återhållsamma. Speciellt när han skällde ut Obamacare skakade bland andra demokraternas ledare i representanthuset Nancy Peloci stilla men tydligt på huvudet.

”Det är en ny tid för USA, våra allierade kommer att se nytänd amerikansk anda och ett Amerika som är villigt att leda vägen igen. Jag har till exempel bett vårt försvar att utrota ISIS och göra det tillsammans med våra allierade, även de muslimska”, sade Donald Trump.

Flera investerare på Wall Street efterlyste inför talet konkreta åtgärder i stället för svepande löften. Men det blev inga konkreta nyheter den här gången heller. I stället upprepade han sin vilja till stora skattesänkningar både för företag och medelklassen – men den här gången helt utan att uppge några siffror.

”Jag tror också starkt på frihandel men det måste vara rättvis handel. Jag tänker inte låta andra länder dra nytta av vårt land längre. Jag kommer att hämta tillbaka miljontals jobb och skydda våra arbetare från illegala invandrare”, sade Donald Trump.

Inför hans tal sjönk Dow Jones index för första gången på 12 handelsdagar under tisdagen.

”Presidenten har byggt upp förväntningar på de åtgärder han lovat vidta. Men det är dags för Donald Trump att börja jobba tillsammans med kongressen nu”, sade Doug Sandler, chefsstrateg på Riverfront Investment Group.

Den tydligaste investeringen Donald Trump nämnde under sitt tal var när han bad kongressen om 1 biljon dollar som ska investeras i infrastrukturen.

”President Eisenhower var den senaste republikanska presidenten att göra massiva investeringar i infrastrukturen när han byggde vårt nationella nätverk av motorvägar. Tiden har kommit för ett nytt program”, konstaterade Donald Trump.

När det gäller invandringen öppnade Donald Trump tidigare under tisdagen för att liksom Barack Obama främst rikta in sig på de kriminella illegala invandrarna. Därmed skulle de illegala invandrare som bor och arbetar i landet få stanna kvar om de betalar skatt som de ska. Under själva talet blev det inga konkreta nyheter kring invandringen.

Applåderna ville dock inte ta slut när han lyfte fram Carryn Williams, som satt i publiken. Hon är änka till elitsoldaten i Navy Seal, William Owens, som blev den första militären att dö efter att Donald Trump valdes till president. William Owens dödades under en attack i Jemen.

”Det här var stunden när han kan ha blivit hela folkets president. Fortsätter han så här kan han mycket vara USA:s president de kommande åtta åren”, konstaterade Barack Obamas tidigare rådgivare Van Jones i CNN efter talet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?