Trump tar bort Irak från listan över inreseförbud

USA:s president Donald Trump väntas i dag skriva under en ny presidentorder med fokus på invandring och säkerhet. I den nya texten har Irak tagits bort från de länder vars medborgare förses med inreseförbud.

PÅ KRIGSSTIGEN. Den Kinakritiska retoriken från valkampanjen har följt med Donald Trump in i Vita huset. Uppgifterna om en planerad importtull och att hans administration utreder möjligheterna att kringgå WTO:s regler är oroväckande.
PÅ KRIGSSTIGEN. Den Kinakritiska retoriken från valkampanjen har följt med Donald Trump in i Vita huset. Uppgifterna om en planerad importtull och att hans administration utreder möjligheterna att kringgå WTO:s regler är oroväckande.Bild:Pablo Martinez Monsivais

Men resenärer från Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen — alla med övervägande muslimsk befolkning — kommer inte att släppas in i USA under en 90-dagarsperiod, uppger en källa i Vita huset för nyhetsbyrån Reuters. Tidigare har presidenten sagt att inresestoppet är nödvändigt för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från länder som ses som fästen för terrorrörelser.

Till skillnad från den första kontroversiella Trumpordern från den 27 januari, som stoppades av en federal domstol eftersom den ansågs grundlagsvidrig, görs dock undantag för personer med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum. Ordern kommer dessutom att införas med viss förvarning, för att undvika det kaos som utbröt på flygplatser världen över när den förra undertecknades. Presidentens rådgivare Kellyanne Conway säger till tv-kanalen Fox News att de nya reglerna kommer att gälla från den 16 mars.

Skälet till att Irak undantas är att landets regering infört utökade visumkontroller och delar datauppgifter med amerikanska myndigheter - samt att man samarbetar med USA för att bekämpa terrorrörelsen Islamiska staten, skriver Reuters.

Bagdad uttrycker "djup lättnad" över att inte stå på listan.

"Beslutet är ett viktigt steg i rätt riktning, det befäster den strategiska alliansen mellan Bagdad och Washington på många områden", heter det i ett uttalande från Iraks utrikesdepartement.

När det gäller flyktingmottagandet vill presidenten, liksom i den tidigare skrivningen, se en paus för allt sådant i 120 dagar. Tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien uppges dock vara slopat.

Under fjolårets valrörelse lovade Donald Trump flera gånger att införa ett tillfälligt inreseförbud för muslimer - något som kritiserades som ett presumtivt brott mot religionsfriheten. Hans första presidentorder resulterade i över 20 stämningar i olika domstolar landet över. Det nya dekretet uppges ta hänsyn till invändningar rörande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet. Reuters källa säger att inreseförbudet inte har med religion att göra, utan enbart nationell säkerhet. Enligt Fox News har Vita huset också tagit bort skrivningen i vilket det hette att religiösa minoriteter som flyr undan förtryck (Trump själv har sagt kristna) i framtiden ska prioriteras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?