1515

Trump talade inför FN – hotade att förinta Nordkorea

NEW YORK. USA:s president Donald Trump trappade upp retoriken mot Nordkorea ytterligare när han höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling på torsdagen.

Samtidigt intog han en mer försonlig ton gentemot FN och omvärlden.

USA:s president Donald Trump, och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
USA:s president Donald Trump, och Nordkoreas ledare Kim Jong-UnBild:AP

Det var en bestämd, men något mer nyanserad Donald Trump än vanligt som äntrade talarstolen i FN:s generalförsamling i New York.

När det kom till Nordkorea skruvade han dock upp tonläget.

”Om USA tvingas försvara sig själv eller sina allierade kommer vi inte ha något val än att fullständigt förgöra Nordkorea.”

”Inget land i världen vill att ett gäng kriminella beväpnar sig med kärnvapen och missiler”, sa Donald Trump i sin skarpa varning till diktatorn Kim Jong-un och de länder som fortsätter att göra affärer med Nordkorea.

Hälsningen till Nordkoreas grannar Kina och Ryssland var också tydlig, trots att han senare tackade dem för samarbetet.

”Raketmannen är ute på ett självmordsuppdrag både för sin egen del och för hela sin regims. Det är skandal att vissa nationer inte bara idkar handel med ett sådant land, utan också beväpnar det och stöder landet finansiellt ”, sa Donald Trump.

FN är enligt den amerikanska presidenten avgörande när det gäller att öka pressen på Nordkorea med ökade sanktioner för att få regimen att vika ner sig. Förra veckan godkände FN:s säkerhetsråd, där Sverige sitter med genom FN-ambassadören Olof Skoog, ytterligare sanktioner mot Nordkorea. Men än så länge har inte sanktionerna som pressar den nordkoreanska ekonomin hårt, fått regimen att ändra sig.

”Jag vill tacka Kina och Ryssland för att de ställt sig bakom ökade sanktioner mot Nordkorea tillsammans med de övriga länderna i säkerhetsrådet. Men vi måste göra mycket mer. Det är dags för alla nationer att arbeta tillsammans för att isolera Kims regim tills den upphör med sitt fientliga beteende”, sa Donald Trump.

Han konstaterade också att Nordkorea måste acceptera att kärnvapennedrustning är den enda framkomliga vägen för landet.

Den amerikanska presidenten kritiserade också ledarna för Iran och Syrien i mycket starka ordalag och kallade dem tillsammans med Nordkorea för skurkaktiga regimer.

Donald Trump indikerade att USA kan komma att bryta överenskommelsen med Iran om ekonomiskt stöd mot att Iran slutar utveckla kärnvapen.

”Överenskommelsen med Iran är den sämsta överenskommelsen i USA:s historia. Det är en pinsamhet för USA och vi har inte sett det sista kring den här överenskommelsen. Tro mig”, sa Donald Trump.

Men den amerikanska presidenten visade också upp en annan mera oväntad sida i sitt tal. Han inledde visserligen med att åter motsäga ekonomisk expertis genom att ta åt sig äran för börsrekord och låg arbetslöshet i USA. Men han övergick sedan till ett mera filosofiskt tonläge och talade också om möjligheterna att utrota fattigdomen och sjukdomar som malaria.

”Vi lever i värld med fantastiska möjligheter”, sa han och pekade bland annat på stora forskningsframsteg.

”Men varje dag möts vi av nya hot: terrorister och extremister har stärkt sin ställning i hela världen. Onda regimer hotar inte bara andra nationer utan även sina egna folk.”

Lösningen baseras på starka och oberoende stater, hävdade Trump.

”Starka och självständiga stater är grunden för denna vackra institution, FN.”

”Jag kommer alltid sätta USA först, precis som att ni sätter – eller borde sätta – era länder först”, sa presidenten och drog ned spridda applåder.

Han varnade för att ta USA för givet, men bedyrade att landet alltid kommer att vara en god vän och ett land som uppfyller sina åtaganden.

”Vi vill ha harmoni, inte konflikt”, sa Donald Trump.

De första oroshärdarna han pekade ut i talet var Ukraina och Sydkinesiska sjön, där han uppmanade världsledare att respektera gränser.

”Vi måste arbeta tillsammans mot dem som hotar med kaos och terror.”

”Det finns en liten grupp onda regimer. Om de många rättfärdiga länderna inte konfronterar de onda så kommer ondskan att segra”, sa Donald Trump.

Han drog socialism över en fördömande kam och upprepade också sin hårda kritik mot Kuba och Venezuela.

Donald Trump har tidigare riktat hård kritik mot FN, men prisade organisationen och många av dess verksamheter. Men presidenten antog samtidigt ett affärsmässigt perspektiv.

”Vi betalar 22 procent av hela FN-budgeten. Vi betalar egentligen ännu mer, en orättvist hög andel. Om FN hade kunnat uppnå sina mål hade denna investering varit värd det. Vi ser en mängd konflikter och vissa på väg till helvetet. Men här i FN kan vi lösa många av dessa problem. USA hoppas att FN kan bli en mer effektiv organisation.”

Han avslutade talet med sin nya filosofiska retorik, med hänvisningar till bland andra USA:s andra president John Adams.

”Är vi fortfarande patrioter? Vördar vi våra länder tillräckligt?” frågade den amerikanske presidenten världsledarna i salen framför honom.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger i en intervju med Sveriges radios Studio 1, att Donald Trumps tal var ”bombastiskt” och ”nationalistiskt” med ett hot ”rakt emot” FN-stadgan.

 

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt jämför på Twitter Trumps retorik med George W Bushs "ondskans axelmakter" och kritiserar den för att innehålla farliga förenklingar.

https://twitter.com/carlbildt/status/910149421484134400


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?