Annons

Trump svänger om klimatförändringar

Donald Trump har ett ”öppet sinne” till frågan om klimatförändringar och säger att det finns en ”viss koppling” mellan klimatet och människan. Det framkom när han åt lunch med New York Times redaktion.

Donald Trump
Donald TrumpBild:Evan Vucci/ TT

USA:s nästa president har tidigare kallat den globala uppvärmningen för en kinesisk ”bluff” och att USA ”inte kan förstöra våra industriers konkurrenskraft för att förbereda oss på en icke-existerande global uppvärmning”.

Nu verkar han ha bytt åsikt. På tisdagen träffade han New York Times journalister och fick frågan om USA under honom ska backa ur klimatavtalen, till exempel Parisavtalet där världens länder lovar att arbeta för att begränsa jordens uppvärmning.

”Jag ser över det mycket noga. Jag har ett öppet sinne”, säger Donald Trump till New York Times.
”Ren luft är viktigt”, konstaterar han också.

USA:s nästa president tror också att det finns någon koppling mellan klimatförändringar och mänskliga aktiviteter.

"Jag tror att det finns en viss koppling”, säger han utan att ange om den är stor eller liten.

Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin påpekade nyligen vid klimatmötet i Marrakesh att det var FN:s klimatpanel med stöd av de republikanska presidenterna Ronald Reagan och George Bush den äldres som inledde klimatförhandlingarna.

Donald Trump kommenterade nu för första gången det nationalistiska möte i Washington DC där deltagare hyllade den republikanske presidenten med slagord som "Hail Trump" och armar höjda i vad som påminde om nazisthälsningar.

"Jag förkastar och fördömer dem", säger han till New York Times.

Trump säger också att han inte förstår varför människor inom den så kallade alt-right-rörelsen stöder honom.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?