Annons

Trump stormar mot Vattenfalls vindkraft

USA:s nästa president Donald Trump fortsätter att kämpa mot vindkraftverk, trots att Storbritanniens högsta domstol har godkänt Vattenfalls miljardbygge utanför hans golfbana i Skottland. Nu ber han sin brittiska bundsförvant Nigel Farage om hjälp.

Bild:Evan Vucci/AP, Elizabeth Dalziel/AP, Pontus Lundahl/TT

Miljardären och fastighetsmagnaten Donald Trump har kämpat länge för att stoppa Vattenfalls planer på elva vindkraftverk för 3 miljarder kronor nära hans golfbana utanför Aberdeen på den skotska östkusten. I somras tillbakavisade Storbritanniens högsta domstol enhälligt hans klagomål.

Donald Trump ger dock inte upp så lätt. För en dryg vecka sedan tog han emot Nigel Farage, partiledare för Självständighetspartiet Ukip, som första utländska politiker efter valsegern. Vid mötet i högkvarteret Trump Tower i New York diskuterade de bland annat störande vindkraft.

"Donald Trump sa inte att han hatade vindparker som koncept, han gillar bara inte att de förstör utsikten", säger mediakonsulten Andy Wigmore, som deltog vid mötet, till New York Times.

Andy Wigmore ska nu tillsammans med lämnakampanjens stordonator Arrons Banks starta en kampanj mot vindkraftsparker i England, Skottland och Wales, uppger han i ett mejl till tidningen.

Vattenfall fortsätter arbetet med det havsbaserade vindkraftverket utanför Aberdeen.

"Vi har fått tillstånd och rätt i alla instanser och fokuserar nu på att bygga", säger kommunikatören Markus Fischer.

Donald Trump har också förslag till nytt jobb för Nigel Farage, som har hoppat in som tillfällig partiledare för Ukip efter ledningsproblem.

"Många skulle vilja se Nigel Farage representera Storbritannien som deras ambassadör till USA. Han skulle göra ett storartat jobb", skrev han på måndagskvällen på Twitter.

Sedan ägnade han tre tweets till att kritisera New York Times, som har synat intressekonflikter mellan att leda landet och hans affärer. Bland annat uppges Donald Trump ha träffat affärskontakter i Indien efter att han vann valet.

En tv-kanal i Argentina uppgav på söndagen att Donald Trump bad om stöd för en kontorsskrapa i Buenos Aires när president Mauricio Macri ringde för att gratulera till valvinsten. En talesman för den argentinska presidenten avvisade dock uppgifterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?