Annons

Trump stoppar sin smittskyddschef från att vittna

Ett utskott i USA:s kongress hade kallat smittskyddschefen Anthony Fauci att vittna om Vita husets coronavirusåtgärder. Men president Donald Trumps regering blockerar vittnesmålet. 

”Kontraproduktivt”, är beskedet från Vita huset.

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci med president Donald Trump i bakgrunden.
USA:s smittskyddschef Anthony Fauci med president Donald Trump i bakgrunden.Foto:Patrick Semansky/TT

Önskemålet från representanthusets anslagsutskott, som granskar regeringens utgifter, var att Fauci skulle vittna i veckan, den 6 maj. Men det sätter Vita huset stopp för, med motiveringen att virusutbrottet kräver smittskyddschefens odelade uppmärksamhet.

”Medan Trumpregeringen fortsätter med sitt breda svar på covid-19, inklusive att på ett säkert sätt öppna upp USA igen och påskynda vaccinutveckling, så är det kontraproduktivt att samma personer som är involverade i dessa ansträngningar ska inställa sig för kongressförhör”, säger Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande, och tillägger:

”Vi är fast beslutna att samarbeta med kongressen för att erbjuda vittnesmål när tidpunkten är rätt.”

Anslagsutskottet domineras, liksom representanthuset i dess helhet, av Demokratiska partiet och dess granskning följer på uppmaningar från tongivande partiföreträdare – som representanthusets talman Nancy Pelosi – om att utreda Vita husets hantering av pandemin.

Dock tycks det som att smittskyddschefen Fauci faktiskt ska vittna om virusbekämpningen, rapporterar CNN , men då inför den av Republikanerna dominerade senatens hälsoutskott, dit han kallats den 12 maj.

Innehåll från InvescoAnnons

Tillväxtmarknader står inför uppvärdering

Tillväxtmarknader är lågt värderade i förhållande till aktiemarknader i utvecklade ekonomier. Det borgar för en uppvärdering när väl dollarstyrkan mattas av, enligt Invescos chefsstrateg Paul Jackson.

Invescos chefsstrateg Paul Jackson har för närvarande en defensiv tillgångsallokering. Sedan augusti har han minskat andelen aktier i portföljen till förmån för obligationer och kassa. Däremot har han hållit fast vid en relativt hög allokering till aktier på tillväxtmarknader. För närvarande ligger den på 10 procent av portföljen, varav Kina utgör 4 procent.

Enligt Paul är en relativt låg värdering och goda tillväxtutsikter anledningar till att vara positiv till marknader i tillväxtekonomier.

– Tillväxtmarknader har drabbats hårt av pandemin och politisk osäkerhet, men värderingarna har kommit ned till väldigt attraktiva nivåer. Dessa ekonomier växer snabbare än de utvecklade motsvarigheterna och kan de bara hantera inflationsrisken ser bilden ljus ut, säger han.

Läs mer om Emerging Markets här 

Fortsatt menar Paul att tillväxtmarknader har hämmats av den starkare dollarn, men han ser att denna dollarstyrka kommer plana ut i takt med att den amerikanska centralbanken (FED) visar sig mindre benägen att höja räntor än vad marknaden för närvarande prisar in.

– Mitt huvudscenario är att dollarn planar ut från nuvarande nivå, i takt med att marknaden börjar prisa in en mindre hökaktig FED. Det kommer hjälpa återhämtningen på tillväxtmarknader, i synnerhet på de marknader som har stora dollardenominerade lån, resonerar han.

När det gäller Kina menar Paul Jackson att den svaga utvecklingen för kinesiska aktier som varit starkt kopplat till oro för Xi Jinpings politiska agenda har skapat intressanta köplägen och säger:

– Värderingarna i kinesiska tillväxtbolag har kapats rejält, inte minst har de stora techbolagen pressats. Men tittar man bortom politisk oro så ser den underliggande bilden för dessa bolag stark ut. Jag tror vi kommer komma tillbaka till ett klimat där investerare värderar tillväxt högre igen, och då är dessa bolag mycket intressanta på nuvarande nivåer.

Sammantaget tycker Paul Jackson att tillväxtmarknader ser intressant ut från ett risk/avkastningsperspektiv och han menar att den upplevda risken på dessa marknader har fått för stort fokus.

– Den riskaversion som finns på marknaderna just nu har drabbat tillväxtmarknadsaktier särskilt hårt. Men risker finns överallt och kan man se bortom horisonten finns en god underliggande tillväxt på dessa marknader att få till en historiskt låg värdering, avslutar han.

Vill du veta mer om Invesco? Klicka här 

Om Invesco: 

Invesco Ltd. är en global oberoende kapitalförvaltare. Med ett AUM på drygt 1,3 biljoner USD, 8 000 anställda i fler än 20 länder globalt och nordiskt kontor i Stockholm, levererar Invescos investeringsteam ett omfattande utbud av aktiva, passiva och alternativa investeringsmöjligheter.

Fotnot: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Invesco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Invesco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera