Annons

Trump stoppar sin smittskyddschef från att vittna

Ett utskott i USA:s kongress hade kallat smittskyddschefen Anthony Fauci att vittna om Vita husets coronavirusåtgärder. Men president Donald Trumps regering blockerar vittnesmålet. 

”Kontraproduktivt”, är beskedet från Vita huset.

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci med president Donald Trump i bakgrunden.
USA:s smittskyddschef Anthony Fauci med president Donald Trump i bakgrunden.Foto:Patrick Semansky/TT

Önskemålet från representanthusets anslagsutskott, som granskar regeringens utgifter, var att Fauci skulle vittna i veckan, den 6 maj. Men det sätter Vita huset stopp för, med motiveringen att virusutbrottet kräver smittskyddschefens odelade uppmärksamhet.

”Medan Trumpregeringen fortsätter med sitt breda svar på covid-19, inklusive att på ett säkert sätt öppna upp USA igen och påskynda vaccinutveckling, så är det kontraproduktivt att samma personer som är involverade i dessa ansträngningar ska inställa sig för kongressförhör”, säger Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande, och tillägger:

”Vi är fast beslutna att samarbeta med kongressen för att erbjuda vittnesmål när tidpunkten är rätt.”

Anslagsutskottet domineras, liksom representanthuset i dess helhet, av Demokratiska partiet och dess granskning följer på uppmaningar från tongivande partiföreträdare – som representanthusets talman Nancy Pelosi – om att utreda Vita husets hantering av pandemin.

Dock tycks det som att smittskyddschefen Fauci faktiskt ska vittna om virusbekämpningen, rapporterar CNN , men då inför den av Republikanerna dominerade senatens hälsoutskott, dit han kallats den 12 maj.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?