ANNONS:
Till Di.se

Trump sparkar Rex Tillerson

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson. En av anledningarna, enligt Trump själv, är att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

I stort har de båda kommit bra överens, men har haft olika åsikter om bland annat Iran-avtalet som Trump tycker är "hemskt", säger presidenten enligt CNN.

"Vi tänkte verkligen inte på samma sätt", säger Trump.

En annan anledning till petningen av Rex Tillerson är att Trump vill ha en ny utrikesminister på plats inför de kommande samtalen med Nordkorea, rapporterar AFP och Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa i Vita huset. Också den saudiskledda blockaden av Qatar och att USA drar sig ur Parisavtalet är tunga frågor där det gnisslat i samarbetet.

Rex Tillerson har vid flera tillfällen gått emot uttalanden som president Donald Trump har gjort. Tillerson har bland annat varit kritisk till införandet av ståltullar och utträdet ur Paris-avtalet.

"Det är många som haft uppfattningen att Tillerson har haft en dämpande effekt på Trump", säger USA-experten Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Redan i slutet av förra året förekom medieuppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något Donald Trump dock avfärdade som "falska nyheter".

Enligt The Washington Post bad Trump Tillerson att avgå i fredags. Men USA:s utrikesdepartement uppger att "Tillerson inte talat med presidenten och är ovetande om skälet" till att han sparkas. Tillerson är dock tacksam för att ha fått stå i allmänhetens tjänst, heter det enligt NBC.

Underättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo kommer att ersätta Tillerson på posten, enligt presidenten. "Mike Pompeo, CIA:s chef, kommer att bli vår nye utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten!", skriver Trump i en tweet.

Mike Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir den första kvinnan som leder myndigheten, enligt Trump.

I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: "Mike tog examen som klassetta vid (militärhögskolan) West Point, tjänstgjorde berömligt i den amerikanska armén, och tog examen med hedersbetygelser vid Harvard Law School. Han gick vidare till att tjänstgöra i det amerikanska representanthuset med dokumenterad erfarenhet av att arbeta över partigränserna".

Tillersons öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

"Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv."

Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

"En del presidenter fungerar lite som sin egen utrikesminister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag."

Om efterträdaren Mike Pompeo säger Dag Blanck:

"Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort."

Dollarn sjunker till 8:21 kronor, ned från gårdagens avstämningskurs på 8:25 kronor. USA:s marknadsräntor följde med nedåt, med ett fall för tioårsräntan till 2,83 procent.

Nyheten om att Tillerson fått sparken kom dock samtidigt som det publicerades oväntat svag inflationsstatistik från USA, vilket också pressade ned räntorna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies