Annons

Trump sparar in 1.700 miljarder dollar på fattiga

På tisdagen kommer USA:s president Donald Trump lägga fram ett budgetförslag som inkluderar nedskärningar på 1.700 miljarder dollar, motsvarande 14.837 miljarder kronor, i en budgetkategori som inkluderar stora sociala program för amerikaner med låga inkomster. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Vita huset kommer att lämna ett formellt budgetkrav på tisdag som inkluderar 274 miljarder dollar i nedskärningar över tio år i behovsprövade anti-fattigdomsprogram, inklusive matkuponger, enligt en republikansk kongressmedhjälpare och ett dokument från Vita huset som Bloomberg News har fått tag i.

Förslaget är ett led i försöken att nå en balanserad budget inom 10 år. Den federala budgeten har gått med underskott sedan 2001 och sedan 1970 har budgeten bara registrerat överskott fyra gånger.

Det nya förslaget innebär en tydlig expansion av det utkast Vita huset tidigare skickat till kongressen, där presidenten bett om nedskärningar motsvarande knappt 472 miljarder kronor.

Donald Trump lär dock stöta på patrull inte bara från oppositionspolitiker utan också sina republikanska kollegor. 

Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, har tidigare sagt att kongressen kommer att skriva sin egen budget och motsatt sig föreslagna nedskärningar inom bland annat utrikesdepartementet. Donald Trumps politiska kapital är dessutom hårt sargat av den senaste tidens uppmärksamhet kring anklagelserna om samarbete mellan hans presidentvalskampanj och Ryssland.

"Han kommer att lägga fram ett ton nedskärningar som har noll chans att godkännas", säger en anonym repubulikansk medarbetare till den brittiska tidningen Financial Times.

Tidigare i år nobbade repbulikanerna i kongressen Donald Trumps krav på finansiering av den mur han föreslagit längs gränsen mot Mexiko till förmån för ett överenskommelse med demokraterna som håller den federala statsapparaten flytande till den sista september.

Budgetförslaget, som ska läggas fram nästa vecka, bygger också på att den amerikanske tillväxten växer accelererar till 3 procent till 2021, något som finansministern Steven Mnuchin sagt är "uppnåeligt". Kongressens budgetkontor räknar dock med att tillväxten då ligger på 1,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?